Az ANRE vezetőinek a fejét követeli Rareș Bogdan

Rámutatva egy kormányrendelet hibáira, a szakmai hatóság „aláásta a román államot, a kormányfő és a kormánykoalíció szavahihetőségét”.

Kiverte a biztosítékot Rareș Bogdannál, hogy az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) súlyos kritikával illette a kormány által csütörtökön elfogadott, az energiapiac szabályozására vonatkozó sürgősségi rendeletet. „Teljesen hihetetlen. Az ANRE hozzáállása ebben a pillanatban aláássa a román államot, támadást jelent a kormányfő és a kormánykoalíció szavahihetősége ellen” – tajtékzott az EP-képviselő.Rareș Bogdan | Fotó: Facebook/Rares Bogdan

Bejelentette, kezdeményezi a hatóság teljes vezetőségének a menesztését. „A kormánypárt első elnökhelyetteseként kérem a koalíció összehívását vasárnap délutánra vagy hétfőre, hogy jövő héten a parlament napirendjére lehessen tűzni az ANRE teljes vezető tanácsának a visszahívását” – idézi Rareș Bogdant a Hotnews.

A liberális politikus érzelmi húrokat pengetve, patetikus stílusban is beleszállt az ANRE vezetőségébe. „Chiriță úr (Dumitru Chiriță, az ANRE elnöke – szerk. megj.) a tűzzel játszik, a romániai energiapiaccal, a románok lelkével és szívével játszik. (…) Chiriță úr írta alá ezt a rendeletet” – mondta Bogdan.

Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke is a PNL első alelnökének a célkeresztjébe került, igaz, a nevével egyelőre nem boldogul. „Zsolt úr, az RMDSZ által delegált alelnök (…) is részt vett az elmúlt három hétben a kormánykoalíció megbeszélésein, közvetlenül részt vett ennek a rendeletnek a megcsinálásában, a létrehozásában, a megépítésében, a kibocsátásában” – jelentette ki a liberális vezető.

Nagy-Bege Zoltán a Maszolnak azt nyilatkozta, valótlanságot állít Rareș Bogdan azzal, bár részt vettek a kormányrendelet kidolgozásában, utólag a sajtóban kritizálják azt. „A kifogásainkat korábban is közöltük, a sajtóban megjelent átiratot előzetesen eljuttattuk a kormánynak, az abban foglalt észrevételeink benne is vannak a rendelet indoklásában” – mondja Nagy-Bege Zoltán.

Az ANRE tájékoztatta a kormányt, hogy az energiapiacot szabályozó legújabb kormányrendelet több pontban is ellentmond az uniós jognak, s szakmailag sem megfelelő, mivel el fogja lehetetleníteni az áramszolgáltatókat, azoknak ugyanis egy olyan áron fogják elszámolni az áramot, amit a piaci árak már rég meghaladtak.                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Kapcsolódók

Kimaradt?