Energetikai cégeket bírságoltak meg „a piac manipulálása” miatt

A bírságok összértéke megközelíti a 11,2 millió lejt, s továbbiak kiszabására van kilátás.

24 céget bírságolt meg az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE), számolt be az economica.net gazdasági hírportál. A bírságok összege megközelítette a 11,2 millió lejt. A megbüntetett cégek közül 22 villanyáram nagybani kereskedelmével foglalkozik, 2 pedig földgázzal kereskedik. A kihágást elkövető cégek nevét nem hozták nyilvánosságra.Fotó: Facebook/Electrica

A bírságokat 28, az ANRE által 2021 és 2022 során végzett kivizsgálás eredményeként rótták ki. Az ok minden esetben azonos volt, „a nagybani piac manipulálása”. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy két cég megegyezett, egyikük energiát ad el a másiknak, a másik pedig később, drágábban visszavásárolja.

Az ANRE jelenleg 18 esetben folytat vizsgálatot hasonló illegális kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt. A gyanúba keveredett vállalatok közül 13 villanyárammal, 5 pedig földgázzal kereskedik.

A hatályos szabályozás értelmében az illetékes hatóság az éves árbevétel 5 és 10 százaléka közti összegű bírságot szabhat ki a nagybani energiapiacot manipuláló cégekre.

Kapcsolódók

Kimaradt?