ANRE: nagy bajok forrása lehet az energiapiacot szabályozó új kormányrendelet

Több ponton is ellentétes az uniós joggal, tönkretenné a szolgáltatókat és teljesíthetetlen elvárásokat támaszt az energetikai cégekkel szemben a csütörtökön elfogadott rendelet.

Súlyos problémákat fog okozni az energiapiacot szabályozó, csütörtökön elfogadott sürgősségi rendelet, figyelmeztette a kormányt az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE). A jogszabály szembemegy az uniós joggal, mivel korlátozza a kereskedelmet az EU-tagországokkal, írja az economedia.ro.Fotó: Agerpres

Az ANRE felhívja a figyelmet, hogy a rendeletnek az a kitétele, mely árplafont szab meg a termelők számára, ellentétes az uniós joggal. Hasonló okból már folyt kötelezettségszegési-eljárás, melyben az Európai Bizottság lemarasztalta Romániát.

Az ANRE kifogásolja a sürgősségi rendelet azon kitételét is, mely szerint a szolgáltatóknak 1300 lej/MWh áron lehet majd elszámolni a villanyáramot. „…az elektromos energia árának más elvek alapján történő megállapítása, mint a megkötött tranzakciók, pénzügyi nehézségeket okozhat a szolgáltatóknak, s az egész termelés-fogyasztás láncban, ellehetetlenítve az ágazati cégek működését” – olvasható az átiratban.

Ennek ellensúlyozására az államnak szolgáltató és kereskedő cégeket kellene létrehoznia, melyek a törölközőt bedobó piaci szereplők helyére léphetnének.

Az ANRE arra is felhívja a figyelmet, lehetetlen eleget tenni a rendelet azon kitételének, mely szerint a szolgáltatók kötelesek határidős szerződésekkel lekötni a fogyasztók számára szükséges teljes energiamennyiséget. Ennek az oka az, hogy az ügyfelek fogyasztása jelentős mértékben módosulhat, az ügyfelek száma pedig úgyszintén, csökkenhet vagy nőhet. 

Korábban a 2 ezer céget tömörítő Concordia Munkáltatói Szövetség is kritizálta a rendeletet. „Hihetetlen, hogy ismét jóváhagynak egy olyan sürgősségi rendeletet, melyet senki sem látott, egy minimális előzetes ismertetés vagy a Gazdasági és Társadalmi tanács jóváhagyása nélkül. (…) Egy sürgősségi rendelet, melyről mindenki a sajtóból értesül, közvetlenül az elfogadása előtt, sem a törvényt, sem pedig a közérdeket nem tiszteli” – nyilatkozta Radu Burnete, a Concordia ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?