Másfél hónap alatt elvesztették megtakarításaik 6 százalékát a kettes pillér befizetői

Pánikra nincs ok, az alapkezelők általában gyorsan ledolgozzák a válságok idején bekövetkező veszteségeket.

Veszteséggel működnek idén a kötelező magánnyugdíj befizetésekkel gazdálkodó alapkezelők, írja az economica.net. Az Országos Pénzügyfelügyeleti Hatóság (ASF) adatai szerint másfél hónap alatt 6 százalékkal csökkent a megtakarítások legfontosabb mutatójának számító nettó aktívum egységnyi értéke (VUAN), aminek az alapján ki lehet számolni, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre a befizetők számláján.Fotó: Pixabay

Az erőteljes értékvesztés augusztus 17-én kezdődött, pont akkor, amikor az alapkezelőket tömörítő szervezet, az APAPR bejelentette, hogy sikerült ledolgozni a 2022-as értékvesztés felét. „A kötelező magánnyugdíj befizetések kettes pillérjében összegyűlt pénz értéke kevesebb, mint két hónap alatt ledolgozta a 2022-es értékvesztés több mint felét, köszönhetően az állampapírok értékemelkedésének. Így, augusztus 12-én a kettes pillér átlagos 2022-es hozama -3,2 százalék volt, összehasonlítva az első negyedév végi -7,6 százalékkal” – állt az APAPR közleményében.

Bár az APAPR által közölt adatok valósak voltak, az optimizmus korainak bizonyult. Augusztus 17-én a VUAN értéke 27,04 pont volt, ami szeptember végére 25,4 pontra csökkent. Ez 6 százalékos értékvesztésnek felel meg, ami alig másfél hónap alatt következett be. A mutató értéke legutóbb 2020 novemberében volt ennyire alacsony. Ez azt jelenti, hogy a jövendőbeli nyugdíjasok számláján jelenleg annyi pénz van, mint közel két évvel korábban, annak ellenére, hogy havi rendszerességgel fizették a jövedelmük 3,75 százalékát, s számottevő volt az infláció is.

A mutató átlagban 1,6 ponttal csökkent, azonban a visszaesés mértéke alapkezelőnként eltérő. A hét alapkezelő közül hat esetében 1,1-1,8 ponttal esett a VUAN, a BCR-nél azonban brutális, 5,1 pontos volt. A legkisebb veszteséget a BRD szenvedte el, 1,1 pontosat. Az economica.net számításai szerint a BRD ügyfelei, akik kezdettől fogva fizetik a magánnyugdíj hozzájárulást, átlagosan 1100 lejt vesztettek az elmúlt másfél hónapban, a BCR kliensei azonban 5100 lejt.

Mindezek ellenére a befizetőknek nincs okuk a pánikra, mivel a válság idején bekövetkező értékvesztést az alapkezelők általában elég hamar ledolgozzák, azt követően, hogy normalizálódnak a gazdasági és politikai viszonyok.   

Kapcsolódók

Kimaradt?