Magánnyugdíjak: a kormány tagadja, hogy a kettes pillér államosítására készülne

A spekuláció abból indult, hogy a munkaügyi miniszter szerint idén pont annyi pénz hiányzik az állami nyugdíjpénztárból, amennyit a kettes pillérbe befizetünk.

Idén 12 milliárd lej lesz az állami nyugdíjpénztár deficitje, ennyivel kell kipótolni a központi költségvetésből, jelentette be Marius Budăi munkaügyi miniszter.Fotó: Agerpres

„A nyugdíjpénztár becsült deficitje 12 milliárd lej, pontosan annyi, amennyit a kettes pillérbe fizetünk be. () Nem akarok egy hírt teremteni, hogy Budăi azt mondta, nem utalunk több pénzt a kettes pillérbe, ez kizárt, erre törvény van” – idézi a tárcavezetőt az economedia.ro.

Budăi szerint a véletlen műve, hogy idén az állami nyugdíjrendszerből hiányzó és a magánnyugdíjrendszer kettes pillérébe utalt összeg megegyezik.   

Annak ellenére, hogy a tárcavezető kizárta, hogy a kormány hozzányúlna a magánnyugdíjpénztárak pénzéhez, az USR-s Claudiu Năsui, korábbi gazdasági miniszter egy Facebook-bejegyzésben tényként tálalta, miszerint a kettes pillér államosítására készülne a Ciucă-kabinet.

Adrian Câciu pénzügyminiszter határozottan cáfolta, hogy a kormány ilyesmit tervezne. „A Pénzügyminisztérium nem dolgozik ilyen sürgősségi rendeleten, s nem is tervezi. Ez elejétől a végéig egy álhír” – nyilatkozta a tárcavezető az economedia.ro gazdasági hírportálnak.

A magánnyugdíjpénztárak által kezelt pénzek államosítása nem volna példa nélküli, azt meglépte az első Orbán-kormány is, 2010-ben.

Kapcsolódók

Kimaradt?