banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kolozsvári metró: hatalmas káosz várható a közlekedésben az építkezés miatt

A pénz egy része az országos helyreállítási terv keretében érkezne, de csak akkor, ha teljesülnek a kivitelezési határidők.

Meghirdette a kolozsvári önkormányzat a közbeszerzési eljárást a kolozsvári metró megtervezésére és kivitelezésére. Az ajánlatokat május 9-ig lehet benyújtani. A beruházás becsült értéke 6,6 milliárd lej áfa nélkül, mely összegben nincsenek benne a szerelvények. Ez lesz az elkövetkező időszak egyik legnagyobb közlekedési beruházása európai viszonylatban.Ehhez hasonló szerelvények közlekedhetnek majd Kolozsváron | Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

A beruházást három szakaszra osztották. Az első 9 állomás megépítését feltételezi a 19-ből, a kolozsmonostori lakótelep és a Tóköz között. Ennek a költségeit 66 százalékban a helyreállítási terv és a Szállítási Operatív Program forrásaiból szándékoznak finanszírozni.

„Bár a megvalósíthatósági tanulmány minőségi, az abban szereplő kivitelezési határidőket nem fogják betartani” – olvasható az infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructură Egyesületnek a kolozsvári metróval kapcsolatos Facebook-bejegyzésében. A független szakértőkből álló civil szervezet valószínűleg arra alapozza az előrejelzését, hogy az elmúlt 32 évben Romániában nem volt egyetlen olyan számottevő állami beruházás sem, ami határidőre készült volna el.

„A helyreállítási tervet (PNRR) érintő határidő azonban megvalósítható, 2026-ra ugyanis csak a statikai részt kell befejezni, az alagutakat és az állomásokat, a végső simítások nélkül (…) tehát nem lehet majd közlekedni rajta” – hangsúlyozza a Pro Infrastructură. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, már idén alá kellene írni a szerződést a kivitelezővel, a munkálatok felével pedig 2024 folyamán végezni kellene, ami egyébként szintén a PNRR-s finanszírozás feltétele.

A Pro Infrastructură két jelentős műszaki kihívást említ, mellyel a kivitelezőnek meg kell majd birkóznia: „instabil talaj a műemléképületekkel teli központban és sótelér a Mărăști téren”. Ez utóbbi nem telér, hanem egy masszív sótömb, helyesbít a bejegyzéshez fűzött hozzászólásában a Babeș-Bolyai Tudományegyetem egy geológus oktatója.

„A polgárokra gyakorolt hatása nagyon nagy lesz” – állapítja meg a Pro Infrastructură, arra utalva, hogy a Belső-Magyar (21 Decembrie) utcán, az Unió (Memorandumului) utcán és a Monostori (Moților) úton a gépkocsiforgalom legalább egy évig szünetelni fog, csak az autóbuszok fognak közlekedni. Mivel ez Kolozsvár legforgalmasabb útvonala, melyet naponta sokezer gépkocsi vesz igénybe, egyértelmű, hogy a lezárásnak katasztrofális következményei lesznek, apokaliptikus állapotokat teremt majd a város egyébként is nehézkes közlekedésében.

A kolozsvári földalatti úgynevezett könnyű metró lesz, 3 kocsiból álló, 51 méter hosszú, 540 fő szállítására alkalmas szerelvényekkel. A bukaresti metróban 112 méteres, 2 200 férőhelyes szerelvények közlekednek.

„Reméljük, hogy egy erős, komoly és a tárgyalások során rugalmas kivitelezőhöz lesz szerencsénk, aki megoldja a pénzügyi- és műszaki kihívásokat” – zárja bejegyzését a Pro Infrastructură Egyesület. Mindezen erényekre már csak azért is szüksége lesz, mivel a kolozsvári önkormányzat elvárása az, hogy a teljes beruházásra leszerződjön, miközben egyelőre a finanszírozásnak csak a negyede biztosított.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?