Az országos helyreállítási tervben foglalt reformok előkészítésének kiértékelését sürgeti a PNL

Kiértékeltetné az országos helyreállítási tervben (PNRR) szereplő reformok előkészítésének jelenlegi stádiumát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – közölte Ionuţ Stroe szóvivő a PNL végrehajtó bizottsági ülése után.

Ionuţ Stroe szóvivő | Fotó: PNL Facebook-oldalA parlamentben nyilatkozó politikus emlékeztetett arra, hogy a PNRR-ben előírt reformok célja az Európai Unió és Románia közötti gazdasági és társadalmi különbségek csökkentése, valamint Románia és az EU prioritásainak összehangolása. Fontos, hogy ne álljon be késlekedés a vállalások megvalósításában, ezért javasolják az eddigi munka kiértékelését – érvelt a PNL szóvivője.

A témáról Florin Cîţut, a PNL elnökét is kérdezték az újságírók a parlamentben. A politikus azt mondta, március 31-ig a PNRR 24 mérföldövét kell megvalósítani, köztük a második (magán)nyugdíjpillért szabályozó törvényt és a bértörvényt. Mindkét jogszabályt a munkaügyi minisztériumnak kell kidolgoznia. Ha ezek nem készülnek el március 31-ig, a PNL elnöke szerint Románia a helyreállítási terv megvalósítására beígért összeg elveszítését kockáztatja. „Szeretném látni azt a minisztert, aki kiáll a román nép elé, és azt mondja, hogy nem volt ideje foglalkozni az üggyel, és emiatt nem fogjuk megkapni a PNRR-ben szereplő pénzt” – tette hozzá a PNL elnöke.

Február elsején Marius Budăi munkaügyi miniszter azt nyilatkozta, semmiképpen nem hajlandó lemondani a nyugdíjemelésről és a nyugdíjrendszerben tapasztalható egyenlőtlenségek felszámolásáról. Ezt a célkitűzést egyébként a Szociáldemokrata Párt (PSD) a kormányprogramba is belefoglalta – szögezte le a PSD-s tárcavezető.

A miniszter azt is elmondta, hogy év elején a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis államfőnek is felvetették a nyugdíjemeléseket korlátozó kitétel újratárgyalását az Európai Bizottsággal. A PNRR szerint az állam nyugdíjkiadásai nem haladhatják meg a GDP 9,4 százalékát. Ezt a küszöböt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tagjaként európai beruházási miniszteri tisztséget betöltő Cristian Ghinea szabta meg „egyetlen tollvonással” – érvelt Budăi.

A munkaügyi miniszter szerint a kormány nem hagyhatja, hogy „a PNRR-ben megjelenő logikátlan USR-s kezdeményezések nyugdíjasok millióit érintsék hátrányosan”. „A mi kötelességünk megvédeni a nyugdíjasok jogait” – summázta hat nappal ezelőtt Marius Budăi.

Kapcsolódók

Kimaradt?