banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Helyreállítási terv: 507 célkitűzést kell Romániának teljesítenie, hogy hozzáférjen a 29,2 milliárd euróhoz

Alanyi jogon egy eurócentet sem kapunk, hanem csakis pályázatok alapján.

Megérkezett az Európai Bizottságtól (EB) az 1,8 milliárd eurós előleg az országos helyreállítási tervre (PNRR), azonban a pénz egyelőre nem kerül be a gazdaság vérkeringésébe, hiányzik ugyanis a felhasználásához szükséges törvényi keret.

„Sürgősen fel kell építenünk a jogi  keretet  ahhoz, hogy ezt a pénzt el tudjuk költeni. Együtt a kollégákkal a Beruházások és Európai Projektek Minisztériumából ki fogunk dolgozni egy sürgősségi rendeletet, ami megszabja az ezen források felhasználásához szükséges pénzügyi útvonalakat. Minél hamarabb munkára kell fognunk ezt a pénzt, az ország valamennyi közösségének a hasznára” – írta Adrian Câciu pénzügyminiszter egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben.

A PNRR keretösszegéből évente kétszer fog utalni Romániának az Európai Bizottság. Ezek az átutalások nem lesznek automatikusak, hanem a román kormány által vállalt célkitűzések és a benyújtott pályázatok függvényében történnek majd. 2026 augusztus 31-ig 507 célkitűzést kellene kikipálni.

A kormány korábbi tájékoztatásai szerint 5 vállalás már teljesült, köztük az adóhatóság szervezrére kapcsolt pénztárgépek számának a növelése, a közúti infrastruktúráért felelős hatóság (CNAIR) átszeervezése és az 5G-s hálózatok biztonságára vonatkozó törvény elfogadása. 2022 első negyedévének a végéig  ezek száma 45-re kellene emelkedjen.  

Az év végéig az EB további 1,9 milliárd eurót fog átutalni előlegként, abból a hitelből,  melyet Románia a helyreállítási tervre vesz fel. A PNRR keretösszege 29,2 milliárd euró, aminek több mint a fele, 15 milliárd euró kedvezményes kamatú hitel.

Az évtized végéig Románia 80 milliárd euró körüli összeget hívhatna le a PNRR keretében, illetve más uniós forrásokból. Az előző ciklusban a rendelkezésre álló pénznek alig valamivel több mint a felét tudtuk felhasználni.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap Dan Vîlceanu beruházásügyi miniszternél és Adrian Câciu pénzügyminiszternél is érdeklődött arról, hogy melyek a PNRR égisze alatt folyó leginkább előrehaladott beruházások, melyek felé az első kifizetések megtörténnek majd, de nem kapott választ.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?