„A bürokrácia visszaszorítása nélkül nem fog működni az országos helyreállítási terv”

Egy romániai közbeszerzési eljárás sokkal bonyolultabb, mint egy nemzetközi versenytárgyalás.

A kormánypárti politikusok általában az extázis határát súroló elragadtatással nyilatkoznak az országos helyreállítási tervről (PNRR), s arról a jótékony hatásról, amit Romániára, az ország gazdaságára fog gyakorolni, az üzleti szféra képviselői azonban szkeptikusabbak. Ez derült ki „Az országos helyreállítási terv, egy 30 milliárd eurós projekt. Megengedheti-e magának Románia, hogy lemaradjon a jövő gazdaságába induló utolsó vonatról?” című konferencián.

„Látjuk, hogy jön egy nagy pénzhullám, ami ugyanúgy lesz elköltve, mint eddig. A nyertesek köre nagyon polarizált lesz, a pénz számottevő része pedig nem a valós gazdaságba kerül majd. Így látja ezt a magánszféra, amelyben én mozgok” – jelentette ki Mihai Matei, a szoftvergyártók és a szolgáltató szektor munkaadóit tömörítő ANIS érdekvédelmi szövetség elnöke.

Szkeptikus húrokat pengetett Cristian Ghinea, az európai alapok korábbi minisztere is. „Remélem, hogy nem okoz túl nagy meglepetést és nem taszítom önöket depresszióba, de nem hiszem, hogy Románia képes megbirkózni ezzel. Hasonlóképpen lesz, mint 2005 és 2007 között. Nem voltunk felkészülve a közvetlen kifizetésekre, a mezőgazdasági szubvencióra, arra ébredtünk, hogy magunk akadályozzuk a csatlakozásunkat az Európai Unióhoz” – nyilatkozta Ghinea.

Ahhoz, hogy a PNRR működjön, valós reformokra, a bürokrácia visszaszorítására van szükség, hangsúlyozták a résztvevők. „Egy értékben és komplexitásban hasonló nagyságrendű versenytárgyalásra Romániában kb. 1 000 oldalas dokumentációt kell benyújtani, aminek nagy része puszta formalitás, míg egy nemzetközi versenytárgyalásra 150 oldalasat. Kell egy kis mazochizmus ahhoz, hogy ilyesmiben részt vegyél” – hangzott el a konferencián.

Egyszerűsíteni kellene

Korábban Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is hasonló szellemben nyilatkozott a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak. „Meg vagyok győződve arról, hogy ha nem egyszerűsítjük az eljárásokat, ha nem változtatjuk meg az engedélyeztetési eljárásokat, akkor semmi esélyünk arra, hogy lehívjuk ezeket a pénzeket. Nagyon sok településen vannak gondok az általános településrendezési tervvel (PUG) és a területi településrendezési tervvel (PUZ). Egy beruházáshoz először egy PUZ-ra van szükséged, s ha 3-4 hónapot azzal töltesz, hogy egy intézménynél engedélyezteted, akkor nincs esélyed, hogy reális időn belül megvalósítsd a projektet” – mondta a háromszéki önkormányzati vezető.

Antal Árpád más jellegű problémáktól is tart: „Időközben elkezdődik a felkészülés a 2021-2027-es pénzügyi ciklusra, itt van a helyreállítási terv és a kormányzati projektek is, óriási a hatóságokra nehezedő nyomás. Félő, hogy nem lesz munkaerő, hogy az építők nem rendelkeznek majd elegendő kapacitással minden igény kielégítésére az elkövetkező 3-5évben”.

Kapcsolódók

Kimaradt?