Iohannis: történelmi esély a helyreállítás terv, melyhez politikai összefogásra van szükség

A koronavírus-járvány utáni Románia felépítése nem a pandémia előtti állapotokhoz való visszatérést jelenti, hanem jelentős előrelépést egy új korszak felé, és ezt a célt az országos helyreállítási terv révén lehet elérni – nyilatkozta pénteken Klaus Iohannis államfő, aki egyúttal „nemzeti összefogást” kért a politikai szférától a terv támogatására.

Iohannis felidézte, hogy a világjárvány precedens nélküli válságot idézett elő az egészségügyben, ugyanakkor súlyosan érintette a gazdaságot is.

„Nehéz időszakon vagyunk túl, amely ismét megmutatta, milyen mélyek a hibái egy olyan államnak, amelyből hiányoznak a mélyreható reformok és hiányzik a kulcsfontosságú területek következetes finanszírozása. Ma már tudjuk, hogy az állampolgárok többségének beoltásával és immunizálásával megállíthatjuk a világjárványt. Mostantól kezdve tehát nagyon világos célunk van: egy világjárvány utáni Románia felépítése. Ez nem a pandémia előtti állapotokhoz való visszatérést jelenti, hanem inkább fontos lépést egy új korszak felé” - mondta az elnök a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján.Klaus Iohannis | Fotó: presidency.ro

Iohannis kifejtette, a járvány utáni Romániában biztonságos és modern iskolák lesznek, működő laboratóriumokkal. „Zöld, energiahatékony iskolákba fogunk befektetni, valamint a duális oktatás fejlesztésébe. A járvány utáni Románia egy olyan ország, amely digitalizált közigazgatással, megreformált állami vállalatokkal, erős és fejlett versenyszférával, új üzleti lehetőségekkel rendelkezik. Egy olyan ország, amely védi a környezetet, jelentős összegeket fordít az erdőtelepítésre és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre” – jelentette ki az államfő.

Iohannis hozzátette: mindehhez koherens tervre és pénzre van szüksége az országnak, de az országos helyreállítási tervnek (PNRR) köszönhetően mindkét feltétel adott. Ezért az elnök pénteken arra kérte a politikusokat, hogy lépjenek ki a „szűk pártlogikából", és támogassák az országos helyreállítási tervet, amely „egy egész nemzedék terve", és nincs politikai színezete.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kifejtette, az országos helyreállítási terv (PNRR) legfontosabb szakasza a gyakorlatba ültetése lesz a megszabott időkereten belül, ehhez pedig megfelelő felkészültség szükséges. „Az országunk számára nyújtott európai alapok felhasználásával egy nemzedék projektjét építhetjük fel együtt, és ez mélyreható változást fog jelenteni Romániában. A PNRR sikere nagymértékben megszabja majd társadalmunk jövőjét. Ennek a kezdeményezésnek nincs politikai színezete. Ez a terv Romániáé, és végrehajtása mindenképpen túlmutat a jelenlegi kormány mandátumán” – mondta.

Iohannis hangsúlyozta, hogy a felelős politikai erőknek most túl kell lépniük a szűklátókörű pártlogikán, és szolidárisan, felelősségteljesen kell támogatniuk ezt az erőfeszítést. Felhívást intézett a polgármesterekhez, hogy amint az Európai Bizottság jóváhagyja a tervet, kezdjék el előkészíteni az előírt feltételeknek megfelelő projekteket. „Minden állami intézményt mozgósítani kell egy példátlan országos közigazgatási erőfeszítés keretében” – jelentette ki.

Hozzátette, kulcsfontosságú szerep jut azoknak a vállalatoknak, amelyek a PNRR legjelentősebb projektjeinek megvalósításán fognak dolgozni, például az egészségügyi, a közlekedési vagy az energetikai infrastruktúra fejlesztésén. „Ez egy történelmi lehetőség arra, hogy valami maradandót hagyjunk magunk után, és jobban felkészüljünk a jövőbeli esetleges válságok leküzdésére” – összegzett az államfő.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?