Ellentmondó adatok, felfújt kiadások: bírálja Brüsszel a román helyreállítási tervet

FRISSÍTVE - A dokumentumban egész fejezetek vannak, ahol az igényelt összeg nincs lebontva beruházási tételekre, hiányoznak a kiadásokat alátámasztó számítások.

Román lapértesülések szerint nincsenek elragadtatva a brüsszeli illetékesek a román kormány által előterjesztett országos helyreállítási tervtől. Az Európai Bizottság (EB) munkatársai csütörtökön a Beruházások és az Európai Projektek Minisztériumának képviselőivel tárgyaltak, a helyreállítási tervet elemezték. Ez rutineljárásnak számít, amit valamennyi, a tagországok által benyújtott dokumentum kapcsán lefolytatnak.

Az EB szakemberei egy sor hiányosságot és hibát fedeztek fel a helyreállítási tervben: sok adatot anélkül vezettek be, hogy mellékelték volna azok forrását, vagy a rájuk vonatkozó számításokat. Emellett számszerű ellentmondások vannak a dokumentum különböző fejezetei között, egyes árak indokolatlanul magasnak tűnnek, egyes beruházások pedig elnagyoltan vannak bemutatva, összecsapták a különböző beruházási tételeket.

A vízgazdálkodásra vonatkozó fejezetben például semmiféle információ nem szerepel a módszertanról, amely alapján megállapították az ivóvíz- és a csatornahálózat kiterjesztésének a költségeit, ráadásul ezek eltúlzottnak tűnnek.

A Felújítási Hullám című fejezet esetében az Európai Bizottság illetékesei számára nem világos, hogyan jött ki az 1 milliárd eurós végösszeg. Ugyanez a gond a zöld átállás és a digitalizálás kapcsán. A helyreállítási terv szerzői nem adták meg az egyes beruházások értékét, és hiányoznak a költségek megalapozottságát igazoló dokumentumok. Az oktatási fejezetben sincsenek részletezve a beruházások, sok elnevezés hibás, s nem szerepel semmiféle tanulmány, amely alapján kiszámították a költségeket.

A helyreállítási tervben sok a pontatlanság. A fenntartható szállítás utakra vonatkozó alfejezetében az egyik költségtétel 41 millió euróval szerepel, a függelékben azonban 44 millióval. A vasúti alfejezet az egyik költség tétele egy táblázatban 44 millió euró, egy másik táblázatban ellenben 45,18 millió euró. Homályosak a 30 vasúti mozdony felújítására vonatkozó információk is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A vasút modernizációjának egyes tételei esetében nem derül ki, hogy a megjelölt költségek áfával, vagy áfa nélkül értendők. Az EB munkatársai elképesztően nagynak találják az európai vasúti forgalomirányítási rendszer (ERTMS) kiépítésének költségeit egyes felújításra kijelölt pályaszakaszokon. Kolozsvár és Biharpüspöki, illetve Arad, Temesvár és Karánsebes között erre kilométerenként 1,2 eurót igényel a kormány.

Az Európai Bizottság szeretné tudni, mitől kerül ilyen sokba a beruházás, lévén, hogy Brassó és Apáca, illetve Segesvár és Kaca között ugyanazon rendszer kiépítésének költsége mindössze 0,25 euró/km volt. Az is izgatja a brüsszeli illetékeseket, hogy mi rejlik a „más, az ERTMS-sel kapcsolatos beavatkozások” megfogalmazás mögött, már csak azért is, mivel ennek állítólagos költsége pályaszakaszonként 75 millió euró, vagyis összesen 150 millió.

A brüsszeli illetékesek a hiányosságok pótlására és a pontatlanságok kijavítására kérték fel a román kormányt.

FRISSÍTÉS - Tévesek azok az információk, amelyek szerint az Európai Bizottság elutasította a román helyreállítási tervet – közölte pénteken az uniós testület egyik szóvivője bukaresti politikusi nyilatkozatokra reagálva.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?