banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Nyilvánosságra hozták a helyreállítási tervet, bárki által elérhető

Románia hétfőn nyújtotta be hivatalosan Brüsszelnek az országos helyreállítási tervet, amelyet az Európai Bizottság fog elbírálni, szerdán pedig nyilvánosan is bemutatták, s megjelent az európai befektetések és projektek minisztériumának honlapján.

Az országos helyreállítási terv (PNRR) nagyon fontos projekt Románia számára, az ennek keretében lehívható pénzekből három nagy és fontos szektort tudnak majd jelentős összegekkel finanszírozni: a szállítás ágazatát 6,7 milliárd euróval, az oktatást 3,6 milliárd euróval és az egészségügyet 2,4 milliárd euróval – jelentette ki szerdán Florin Cîţu kormányfő.

„Most már minden állampolgár által tanulmányozható az országos helyreállítási terv. A PNRR-t hétfőn benyújtottuk az Európai Bizottságnak, és most be is mutatjuk részletesen a nyilvánosságnak” – mondta a miniszterelnök a Victoria-palotában.Dan Barna és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesek között Florin Cîțu kormányfő | Fotó: gov.ro

29,2 milliárd euróról van szó, amelyből megközelítőleg 450 kilométernyi autópályát, több száz iskolát és bölcsődét terveznek építeni, több tucat kórházépületet pedig felújítani vagy építeni – mutatott rá Cîţu. A miniszterelnök hozzátette, 2024-ig fel is épül az első új kórház, ami „premiernek” fog számítani az utóbbi 30 év viszonylatában.

Florin Cîţu szerint a tervben fontos reformok szerepelnek, amelyekre a lakosságnak évek óta szüksége van. „A politikai osztály minden tagja tudja, hogy Romániának reformokra van szüksége, az országos helyreállítási tervben pedig nagyon átláthatóan sorakoztatjuk fel azokat a módozatokat, amelyekkel ezeket a reformokat meg fogjuk valósítani” – mondta a kormányfő. Leszögezte, pontos határidőket szabtak meg a projektben a különböző reformok megvalósítására.

A kormányfő a nyugdíjrendszer megreformálásának szükségességét emelte ki elsősorban, rámutatva, senki nem vonja azt kétségbe Romániában, hogy egy fenntartható, a hozzájárulás mértékét figyelembe vevő rendszerre van szükség, és ezt meg is fogják valósítani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A PNRR-ben szerepel az igazságügyi rendszer reformja is, amire szintén nagy szükség van, „ki kell javítani, amit mások elrontottak az utóbbi évek során” – szögezte le a kormányfő. Az állami vállalatok szintén megértek a reformra, és a PNRR keretében szereplő intézkedésekkel le fogják állítani a közpénzek pazarlásának, „leszivattyúzásának” gyakorlatát. A kormányfő szerint a közszféra bérrendszerét is meg kell reformálni: a teljesítményt közvetlenül és átlátható módon össze kell kapcsolni az ott dolgozók jövedelmével.

Cîţu nyomatékosította, hogy ezeket a reformokat, amelyek programjában szerepelnek, mindenképpen megvalósította volna a kormánykoalíció, „most azonban pénzügyi támogatást kaptak erre a PNRR-n keresztül”. Az országos helyreállítási terv keretében megvalósítandó beruházások és reformok nyomán az ország minden állampolgára hasznot fog húzni – szögezte még le a kormányfő.

Cristian Ghinea, az európai befektetések és projektek minisztériumának vezetője szerint a tervet minden részletében úgy állították össze, hogy „valódi sikertörténet” váljék belőle, és Romániát egy modern, megreformált országgá tegye. A helyreállítási terv célja, hogy a koronavírus-járvány okozta válságból való kilábalás kontextusában optimális egyensúlyt biztosítson az Európai Unió prioritásai és Románia fejlesztési szükségletei között – olvasható a dokumentumban.

A PNRR általános célkitűzése olyan programok és projektek megvalósítása, amelyek növelik Románia ellenálló képességét, válságokban szükséges felkészültségét, alkalmazkodóképességét. A konkrét cél a NextGenerationEU révén az EU által rendelkezésre bocsátott források felhasználása a reformok és beruházások megvalósítása érdekében.

Románia programja 15 összetevőből áll, amelyek a 2021/24-es európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott 6 pillér mindegyikét lefedik.

  • A Zöld átmenet pillér összetevői: vízgazdálkodási rendszer; erdősítés és a biológiai sokféleség védelme; hulladékgazdálkodás; fenntartható közlekedés; felújítási hullám; energia.
  • A Digitális átalakulás pillérnek egyetlen összetevője van, ez a kormányzati felhő és digitális állami rendszerek.
  • Az Intelligens növekedés pillér két összetevője az Adó- és nyugdíjreform, valamint a magánszektor támogatása, kutatás, fejlesztés és innováció.
  • A Szociális és területi kohézió pilléréhez a zöld és digitális átmenet helyi alapja, valamint a turizmus és kultúra tartozik.
  • Az Egészségügy, valamint a Gazdasági, társadalmi és intézményi rugalmasság pilléréhez a következők tartoznak: egészségügy; szociális reformok; a közszféra reformja, az igazságszolgáltatás hatékonyságának növelése és a szociális partnerek kapacitásának megerősítése.
  • Az Új generációra vonatkozó politikák pillérének egy összetevője van, nevezetesen a Művelt Románia projekt.

Kapcsolódók

Kimaradt?