banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Európai Bizottság: nem utasítottuk el a román helyreállítási tervet

FRISSÍTVE- Tévesek azok az információk, amelyek szerint az Európai Bizottság elutasította a román helyreállítási tervet – közölte pénteken az uniós testület egyik szóvivője bukaresti politikusi nyilatkozatokra reagálva.

A pontosításra azért volt szükség, mert a román sajtóba kiszivárgott, hogy a brüsszeli illetékesek több pontban is kifogásolták a Bukarest által beterjesztett dokumentumot. Ezeket Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnöke úgy értelmezte, hogy az Európai Bizottság elutasította a kormány által kidolgozott helyreállítási tervet.

Az EB szóvivőjének közlése szerint a brüsszeli illetékesek elkezdték a román terv részletes elemzését. Mint a Digi24 kérdésére adott válaszában írta: ez egy hosszabb, „természetes” folyamat, amely során az Európai Bizottság tisztázza a bukaresti döntéshozókkal a dokumentum esetleges hiányosságait. Románia egyébként kérte az elemzési időszak meghosszabbítását, és ezt Brüsszelben jóváhagyták – tette hozzá a szóvivő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Megszólalt az ügyben pénteken Cristian Ghinea európai alapokért felelős miniszter is, aki szerint máris sikerült tisztázni néhányat a Bizottság által felvetett problémák közül. A tárcavezető egy fogadást is felajánlott Marcel Ciolacunak. „Ha az Európai Bizottság elutasítja a helyreállítási tervet, lemondok. Ha nem utasítja el, akkor te mondasz le a PSD éléről. Vállalod?” – üzente Facebook-oldalán az ellenzéki politikusnak.

FRISSÍTÉS - A nyilvános térben terjedő állításokkal ellentétben az Európai Bizottság nem utasította el az országos helyreállítási tervet (PNRR), és nem is küldte vissza a román hatóságoknak - jelentette ki pénteken Zilahon Florin Cîţu miniszterelnök. "A PNRR-t nem utasították el és nem küldték vissza. (...) Legyen világos mindenki számára" - fogalmazott a kormányfő.

FRISSÍTÉS 2 - Az országos helyreállítási terv visszautasítását Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának RMDSZ-es államtitkára is cáfolta Facebook-oldalán. „Egy teljesen természetes folyamatot visszautasításnak beállítani, ez már meredek. A forrásokat nem leellenőrizni, hiba. Lám kiderült: az Európai Bizottság nem utasította el Románia helyreállítási tervét, csak pontosításokat kert, ami a tárgyalási folyamat teljesen természetes része. Minden tagállam esetében kértek pontosításokat, és mindenki ezeken dolgozik most. A minisztériumi kollégák már elkészítették vagy most készítik a pontosításokat. Nekünk az a célunk, hogy egy olyan terv szülessen, amely tényleg az ország javát és fejlődését szolgálja!” - írta a politikus,

(Címlapfotón Cristian Ghinea | Forrás: a politikus Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?