banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

PSD: magáncégek írták a PNRR-t, mennie kell az európai alapok miniszterének

Egyszerű indítványt tervez benyújtani a Szociáldemokrata Párt (PSD) Cristian Ghinea európai projektekért felelős miniszter ellen.

Marcel Ciolacu PSD-elnök szerint Ghinea „maga is elismerte, úgy nyújtotta be az országos helyreállítási tervet, hogy nem olvasta el teljesen". A már korábban kilátásba helyezett bizalmatlansági indítvány kapcsán a B1 TV-nek nyilatkozó politikus rámutatott, azt is idejében be fogják nyújtani ahhoz, hogy az ülésszak végéig sor kerülhessen a szavazásra.

„Mindkét indítványhoz összegyűjtöttük már az aláírásokat, következnek a tárgyalások a törvényhozókkal, akik támogatni szeretnék ezeket, hogy ha esetleg lennének módosítási javaslataik, legyen idő ezekre is" – magyarázta az ellenzéki pártvezető.Marcel Ciolacu PSD-elnök | Fotó: Agerpres

Az országos helyreállítási terv (PNRR) kapcsán a PSD elnöke azt mondta még, hogy a dokumentumot tanácsadó cégek állították össze. „Bűncselekménynek minősül mindaz, ami Ghinea minisztériumában történik jelenleg, feltételezhetően Ghinea tudtával. Soha nem volt még olyan, hogy hivatalos dokumentumokat magánvállalatok írjanak meg. Én reméltem, hogy a korrupcióellenes ügyészség megoldja a problémát. Mi jelezni fogjuk ezeket a dolgokat az európai biztosoknak" – fogalmazott.

Ciolacu azt is tudni véli, hogy a tanácsadók 1200 és 1450 eurós napidíj fejében dolgoztak, noha sok esetben csak átmásoltak részeket régebbi dokumentumokból, ami onnan derül ki, hogy helyenként a 2006-os év szerepel a munkálatok kivitelezési határidejeként.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A PSD elnöke szerint a PNRR az európai alapokért felelős miniszterhez közel álló személyek meggazdagodását szolgálja. „Olyan tanácsadó cégek ezek, amelyeknek vélhetően ügyfeleik azok a vállalatok, amelyek pénzhez jutnak majd a PNRR révén. Ők írják a projekteket, a román állam meg amolyan közvetítő a pénz és a vállalatok között. Úgy állították össze a dokumentumokat, hogy ők legyenek a közvetlen kedvezményezettek, mert nem lesz semmiféle szelekció. Azt hiszik, az Európai Bizottság ezt el fogja fogadni? A PNRR-be foglalt projektekre nem vonatkozik a közbeszerzési törvény, nem létezik egy átlátható mechanizmus, amelynek alapján az önkormányzatok lehívhatnák ezeket a pénzeket" – állítja Marcel Ciolacu.

Kapcsolódók

Kimaradt?