Erdély etnikumait és konfliktusait bemutató múzeum nyílna Szászfenesen

Szászfenesen építene új épületet a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum. Az Erdélyi Identitások és Konfliktusok Múzeuma 15 millió eurós támogatást kapna az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében, és nem lesz benne semmi nacionalista a kezdeményezők szerint.

A gazdag gyűjteménnyel rendelkezdő, de évek óta állandó kiállítás nélkül működő Erdélyi Történeti Múzeum alosztályaként új múzeumkomplexumot építenének Szászfenesen, derül ki az országos helyreállítási tervből (PNRR), amely itt olvasható. Az új múzeum fizikai és digitális formában mutatná be mindazon etnikumok történetét, interakcióit és együttélését, akik az évszázadok során Erdély területén éltek. A múzeumban tárolnák, konzerválnák, restaurálnák és digitalizálnák az Erdélyi Történeti Múzeum gyűjteményét, amit interaktív kiállítások és múzeumpedagógiai modulok keretében mutatnának be. Az intézmény céljaként az identitásmegőrzést és -fejlesztést, illetve a közös történelem megismerését fogalmazták meg a tervben.Az Erdélyi Történeti Múzeum 2018-as kiállításán | fotó: Zsizsmann Erika

Mint kiderül, a szászfenesi önkormányzat 12 ezer négyzetméternyi területet bocsátott a múzeum rendelkezésére, ebből 3 ezer négyzetmétert foglalna el a három szintes, összesen 8 ezer négyzetméter felülettel rendelkező épület. Az épület mellett parkolót és zöldövezetet alakítanának ki. Az építés költségét 15 millió euróra becsülik, ÁFA nélkül.

Igazgató: nem lesz benne semmi nacionalista 

Az indoklás szerint az Erdélyi Történeti Múzeum, amely több mint 450 ezer darabos gyűjteményével az ország második legnagyobb és legfontosabb múzeuma, jelentős fejlesztésre szorul, hiszen nem rendelkezik megfelelő mennyiségű raktárépülettel, laboratóriumuk pedig szintén nem megfelelő, eredetileg nem erre a célra kialakított terekben működik. Az intézmény Kolozsvár központjában levő székhelye is szűkös és korszerűtlen, tette hozzá a Transilvania Reporternek adott interjúban Felix Marcu, a múzeum igazgatója, aki azzal indokolta a helyszínválasztást, hogy Kolozsváron nem találtak megfelelő nagyságú területet, a szászfenesi helyszín pedig azért is jó, mert összekapcsolható a község határában található Leányvárral, amely turisztikai szempontból nincs kiaknázva.

Az igazgató hangsúlyozta, a konfliktus szó azért szerepel a tervezett múzeum elnevezésében, mert így tudták a projektet belefoglalni az országos helyreállítási terv turizmusra és kulturára vonatkozó negyedik pillérébe, amelynek egyik pontja az elnyomással és konfliktusokkal foglalkozó múzeumok és emlékhelyek támogatásáról rendelkezik.

„A konfliktusok nagyon fontosak a történelem alakulásában és meghatározóak a különböző etnikumok fejlődésében” – magyarázta Felix Marcu, hozzátéve, hogy az általa vezetett múzeum nem csak románokkal és magyarokkal foglalkozik, hanem 2000 éves konfliktusokkal is, például azokkal, amelyek a Római Birodalom határain zajlottak. A gyűjteménynek jelentős része kapcsolódik történelmi konfliktusokhoz, például sok fegyvert őriznek különböző korokból, mondta az igazgató, aki kijelentette, ígéri, hogy ez a projekt egyáltalán nem lesz nacionalista.

Az Erdélyi Történeti Múzeum kolozsvári épületének felújítása nyáron zárul, így ősszel megnyílhat egy várostörténeti kiállítás, illetve a középkori kőtár is, amely több mint 30 éve nem látogatható, derült még ki az interjúból.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az országos helyreállítási tervet még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak, ami néhány hónapba telhet, a támogatott projekteket azonban 2026-ig meg kellene valósítani. A PNRR turizmus és kultúra pillére a következő beruházásokat írja még elő:

  • 12 turisztikai útvonal kialakítását (ezekről itt írtunk)
  • további múzeumok és emlékhelyek létrehozását, köztük szerepel a romániai zsidóság történetét és a holokausztot bemutató bukaresti múzeum, az 1989-es forradalom temesvéri emlékútja, a kommunizmus áldozatainak szentelt máramarosszigeti múzeum fejlesztése, a Râmnicu Sărat-i és a Jilava-i börtönök múzeummá alakítása és a nagyenyedi „rabok gödreként” emlegetett börtöntemetőről szóló kiállítás elkészítése
  • a tudománynak és a technikának szentelt központok létrehozását: interaktív tudománytörténeti kiállítást bemutató Science Center kialakítását három nagyvárosban és fotográfiai és fotótechnikai múzeum alapítását Marosvásárhelyen

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?