FRISSÍTVE - Verespatakon talált római „noteszt” állítottak ki Kolozsváron

FRISSÍTVE: A Románia területén talált legrégebbi kézírásos emlékek Verespatakon kerültek elő, hívja fel a figyelmet az Erdélyi Történeti Múzeum és az ARA Egyesület kedden megnyílt kiállítása, amelyen egy római kori viasztáblát mutattak be a közönségnek. FRISSÍTÉS: A kiállítás nyitvatartását vasárnapig meghosszabbították.

Miután a kormány június elején visszavonta Verespatak UNESCO-jelölését, nemzetközi szinten is jelentős írásos emlék bemutatásával hangsúlyozzák a Fehér megyei település örökségének fontosságát.Kis túlzással a rómaiak „noteszeinek” nevezhetőek azok a mindennapi célokra használt viaszozott fatáblácskák, amelyekből a 19. század második felében és a 20. század első felében többet is találtak Verespatakon. Az adásvételi szerződések, hitelszerződések, bevásárlólisták, jegyzőkönyvek élénk, kozmopolita kereskedelmi életről tanúskodnak, a szövegek a latin, az illír és az ógörög nyelvek hatását tükrözik. A balázsfalvi, a nagyenyedi, a gyulafehérvári, a budapesti és a berlini múzeumok is őriznek verespataki táblácskákat.A Kolozsváron most kiállított, 14 x 9,5 cm-es két tábla egy triptichon része, és 1855-ben találták meg a Szent Katalin tárnában. A harmadik táblát a balázsfalvi múzeum őrzi. A szöveg egy i.sz. 162-ben kötött hitelszerződés, amelynek értelmében Iulius Alexander üzletember 140 dénár kölcsönt vesz fel az Aduenna Batonis nevű, illír származású személytől. A táblák latin nyelvezete néhol kissé pongyola, a megszokott római jogi fordulatok közé hétköznapibb kifejezések keverednek, hívják fel a figyelmet a szakértők.Az ARA (Arhitectură, Restaurare, Arheologie) Egyesület önkéntesei fából készült installációban helyezték el a táblákat és a hozzájuk kapcsolódó információkat. A kiállítás kedvcsináló az augusztus 15. és 19. között általuk szervezett Verespataki Örökség Napjai programhoz. Az ötnapos rendezvényen ingyenes túrák, filmvetítések, koncertek várják a látogatókat, az Erdélyi Történeti Múzeum pedig felnőtteknek és gyerekeknek szóló műhelymunkával folytatja a kiállítást, ahol ki lehet próbálni a viasztábla-készítést és ismerkedni lehet a római kori íráskultúrával. (A teljes program itt olvasható.)A rendezvény helyszíne, Verespatak „nem csak egy kis falu az Erdélyi-szigethegységben, hanem az eddig felfedezett legjelentősebb, legkiterjedtebb és legsokszínűbb római aranybánya-komplexum” – idézi az ARA Egyesület az UNESCO értékelőinek véleményét.

FRISSÍTÉS: Az eredetileg egy naposra meghirdetett kiállítás vasárnapig nyitva tart. A múzeum szerdán 12-től 18-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 16 óra között látogatható.

Kapcsolódók

Kimaradt?