Erdélyi műemléképületeket „zenésít meg” a kolozsvári filharmónia

Mint beszámoltunk róla, nyáron Kolozs és Beszterce-Naszód megye nyolc műemléképületénél készültek filmfelvételek az Erdélyi Történeti Múzeum és a Transilvania Állami Filharmónia közreműködésében. Az internetes videó-sorozatot nemrég kezdték el közvetíteni a két kulturális intézmény Facebook-oldalán.

A High Classic Transylvania projekt keretében eddig a kendilónai Teleki-kastélyt és a 13. századból származó némai református templomot mutatták be. A videókban az Erdélyi Történeti Múzeum középkorász-régésze, Dr. Csók Zsolt az épületek történetét mutatja be, a Transilvania Állami Filharmónia zenészei pedig hozzájuk kapcsolódó zeneműveket adnak elő a helyszínen.

Felvételek készültek még kapjoni Haller-kastélynál, a szentbenedeki Kornis-kastélynál, a válaszúti Bánffy-kastélynál, és a harinai, az aranyosmórici, illetve a zsolnai templomoknál.

„A kiválasztott zenei repertoár a kastély valamilyen jellegzetességére, építésének időszakára, stílusára, a hozzá kapcsolódó legendákra utal. Egyelőre nyolc műemléképületnél filmeztünk, de reméljük, hogy ez csak a hosszabb távú projekt első fejezete lesz, és ősszel folytathatjuk, a körülményektől függően, amelyeket azonban most egy napra is nehéz előre látni” – mondta korábban Geanina Simion, aki mindkét kulturális intézmény kommunikációs felelőse. Hozzátette, hogy az, „hogy valami történik” a kastélyok környékén, pontot érhet egy jövőbeli felújítási pályázatnál vagy segíthet abban, hogy a műemléképületek helyi szinten bekerüljenek a köztudatba, hogy más rendezvényeket vonzzanak, és ezzel fontosabbá, értékesebbé váljanak a támogatók szemében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?