Végre restaurálják Románia egyik ikonikus szecessziós épületét

A kijárási tilalom miatt kiürült konstancai tengerparton elkezdődött az Európa-szerte híres, ám romos állapotban levő szecessziós kaszinóépület felújítása. A két és fél évre becsült munkálatok költségvetése 100 millió lej, írja a Mediafax.

Több mint hét év huzavona, megfellebbezett és érvénytelenített licit után verge elkezdődni látszanak a munkálatok: az 1910-ben felavatott épületet felállványozták.A műemlék-épület a romániai születésű Daniel Renard építész tervei alapján készült, a párizsi Art Nouveau jegyeit mutatja. Az 1985-1987 közötti helyreállítás során belső terét jelentősen megváltoztatták az eredetihez képest.

A kaszinó történelmi események helyszíne, itt fogadta az első világháború előtt I. Károly király és Ferdinánd herceg II. Miklós orosz cárt. 2007-ben ez volt az egyik helyszíne Francis Ford Coppola Koravén ifjúság (Youth without Youth) című Mircea Eliade-adaptációjának. Az épület 2018 óta rajta van az Europa Nostra hét legveszélyeztetettebb európai műemléket tartalmazó listáján.

(Címlapfotó: Djphazer/Wikimedia Commons)

Kapcsolódók

Kimaradt?