banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Több száz éves időkapszula került elő Sepsiszentgyörgyön

Érdekes és értékes felfedezést tettek Sepsiszentgyörgy egyik legmeghatározóbb műemléképületének, a református Vártemplomnak felújítását végzők. A Vártemplom vörösréz toronygombjának leemelésekor, abban több száz éves iratokat és pénzérméket találtak.

A sepsiszentgyörgyi városháza beszámolója szerint a vörösréz toronygombban több értékes pénzérme és 17., illetve 18. századi iratok voltak elrejtve. Következik, hogy a restaurált toronygombot visszategyék a helyére, a régi iratokat pedig, miután dokumentálják és lefordítják, a nyilvánosság elé tárják.Sepsiszentgyörgy egyetlen középkori műemléképületének, a református Vártemplomnak a felújítását egymillió lejjel támogatja a helyi önkormányzat. A műemléképület restaurálását egy helyi vállalkozás, a Bi-Turn cég végzi. Felújítják a teljes épületegyüttest, a templomot, a tornyot, a ravatalozóházat, a bástyákat és a volt német iskolát. Jelenleg a torony, és a harangozólakként szolgáló egykori német iskola külső restaurálása zajlik, ezzel párhuzamosan a templom belső munkálatain is dolgoznak. Ezeket a munkálatokat még idén befejezik.

A tervek szerint a volt német iskolában múzeumot rendeznek be. A munkálatokat tavaly májusban kezdték el, az idén október 31-én esedékes konfirmálást már a felújított templomban tervezik megtartani. 

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?