Nagyot lendíthet a bonchidai Bánffy-kastély főépületén a következő két év

A művészi kifejezésmód és a gyakorlati tudás összekapcsolásával, 380 ezer eurós uniós támogatásból szerveznek programsorozatot a bonchidai Bánffy-kastélyban. Erdély egyik legjelentősebb barokk műemlékénél folytatódnak a restaurálási munkálatok is.

Az ARTECH nevű új projektet kedden ismertette a helyszínen Hegedüs Csilla, a Transylvania Trust Alapítvány elnöke és Berki Tímea programkoordinátor. A vezetett sétával egybekötött sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa is részt vett.

A Bánffy-kastély sokak által ismert látképe káprázatos volt, a vezetett sétán elcsípett információk közül a legérdekesebb talán az volt, hogy a nemrégiben visszahozott szobrok némelyike arról tanúskodik, hogy a Bánffyak nem szerettek látogatókat fogadni, ezért voltak kődobálást megjelenítő alkotások az ajtóik fölött. A Bánffy-család feltételezett zárkózottságával ellentétben a kastélyban jelenleg tevékenykedő alapítvány igyekszik a közösség számára elérhetővé, megfoghatóvá tenni a teret, nem csak helyi, hanem nemzetközi partnereket is bevonva. Az ARTECH projektben ugyanis a spanyolországi Commarca del Maestrazgo, az albániai Gjirokastra Alapítvány és az ukrajnai Archikidz is részt vesz.

ARTECH: művészi kifejezésmód technológiai kivitelezéssel

Berki Tímea, az ARTECH projekt koordinátora elmondta, két év alatt 380 ezer euró összértékű finanszírozásból valósítják meg az újításokat. Ebből 200 ezer eurót az európai uniós támogatás tesz ki, a többit pedig a spanyolországi, albániai és ukrajnai partnerek állják.

A projekt célja kortárs művészeti csomóponttá tenni az A-kategóriás műemléket, nemcsak a nemzetek közötti együttműködésre, hanem a különböző területek közötti összhangra is építve: a kivitelezés során a mesteremberek a művészekkel karöltve dolgoznak a szárnyakon, szobákon és termeken. A projekt európai szinten szervezendő tevékenységei főként fiatal alkotókat, kézműveseket, képzőművész- és építészhallgatókat, szakiskolai és általános iskolai diákokat, műemlékes szakembereket mozgósítanak – tette hozzá a programkoordinátor. A létrehozott művek nem elvihető szobrok vagy festmények lesznek, hanem olyan elemek, amelyek a kastély terét gazdagítják.Hozzátette, az ARTECH egy nemrégiben befejezett projekt folytatása, és csupán annyiban változott, hogy az elnevezést egy újabb betűvel bővítették: a H tehát azt jelenti, hogy becsempészik a technológiát is a megvalósításokba. Az előzőhöz hasonlóan, a most induló projekt is kézzelfogható eredményekkel szolgál majd, ugyanis létrehozzák az úgynevezett experience room-ot, valamint szakmai műhelyeket szerveznek a kastély területén, négy helyszínen pedig gyermekeknek szóló workshopokat terveznek. Mindemellett kézikönyvet, kiállítási katalógust is kiadnak, majd a projektet Európában vándorkiállítással népszerűsítik, amelyet az Európai Parlamentben, illetve a Román Kulturális Intézet budapesti, berlini és madridi székhelyén mutatnak be.

Hegedüs Csilla hozzáfűzte, a bonchidai kastély teljes felújításához további 6-7 millió euróra volna szükség, ugyanis a konyha épülete 90 százalékig készült el, a Miklós-épület, ahol az oktatási központ van, 60 százalékig, az istálló épülete 40 százalékig. A főépület felújítását 50 százalékban tudják megvalósítani az ARTECH projekt lejártáig a magyar kormány 950 ezer eurós támogatásából.

Mi a visszatérő európai támogatás titka?

A Transylvania Trust Alapítvány elnöke elmondta, az új projekt megvalósítása során nem olyan teret akarnak előállítani, ahol barokk zenei koncertek és porosodó kiállítások tárulnak a látogatók elé, hanem olyan kortárs közeget, amelyben a ma alkotó művészek otthonra lelnek. Hozzátette, 2004 óta az általuk képviselt kastély az egyedüli olyan romániai intézmény, amelyet az Európai Bizottság finanszíroz, így immár hetedik projektjüket indíthatják a Kreatív Európa programsorozat keretében.

Navracsics Tibor szerint az ismétlődő támogatás titka az, hogy a Transilvania Trust Alapítvány és a Kreatív Európa program célkitűzései ugyanazok, s mi több, Bonchidán a legtöbb ilyen már meg is valósult. Kiemelte elsősorban azt a törekvést, hogy a kultúra nem csupán az elitnek szól, hanem egy olyan közösségi tevékenységi formaként jelenik meg, amely a helyi közösség boldogulását és együttélésének erősítését szolgálja. Közös törekvésként határozta meg azt is, hogy a múlt felfedezését nem csupán kalandként próbálják képviselni, hanem a jövő szolgálatába igyekeznek állítani azt, nem beszélve arról, hogy az örökséget a jövő energiaforrásává fordítják.Az EU-biztos azt is dicséretesnek találta, hogy a kultúra felfedezése Bonchidán egyben hozzájárul a fiatalok alkalmazkodóképességének fejlesztéséhez, és olyan készségek, szakmák elsajátítására ösztönzi őket, amelyek a munkaerőpiacon keresettek és jól hasznosíthatók. Hozzátette, amennyiben a tagállamok és az Európai Parlament meg tudnak állapodni a 2021-ben kezdődő új pénzügyi kerettervről, akkor a jövőben még több lehetőséget biztosíthatnak az ilyen tevékenységek támogatására, ugyanis a Kreatív Európa program költségvetése előreláthatólag közel 30 százalékkal, 1,85 milliárd euróra nő, az Erasmus-program pedig megduplázódik, azaz 30 milliárd euróra nő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?