Kulturális örökségvédelemre is jut a helyreállítási alapból

A kulturális örökségvédelemre is sikerült 200 millió eurónyi összeget belefoglalni az Országos Helyreállítási Tervbe (PNRR), számolt be Hegedüs Csilla. Az európai alapok minisztériumának államtitkára csütörtökön a zabolai Mikes-kastélyban szervezett turisztikai témájú eseményen arról számolt be, hogy ebből az összegből finanszírozzák a „kulturális örökség útvonalak” létrehozását, illetve a totalitárius rendszerek és az erdélyi nemzetiségek bemutatását.

A Székelyföld Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter bővített vezetőtanácsának gyűlésén tartott előadásában Hegedüs Csilla elmondta: bár úgy tűnt, semmilyen kultúrához köthető elem nem kerül be az Országos Helyreállítási Tervbe (PNRR), de végül sikerült megtalálniuk a módját, hogy a kulturális örökségvédelem is megjelenjen. Az államtitkár szerint arra hivatkoztak, hogy a régiók, vagy azokon belül a térségek fejlődése között hatalmas különbségek vannak, és befektetések kellenek a felzárkóztatásra.

Az Európai Bizottságnak hétfőn leadott Országos Helyreállítási Tervben 12 „kulturális örökség útvonal” szerepel. Erdélyben megvalósul a Kastélyok útja, a Kúriák útja és a Szent László út, mutatott rá Hegedüs Csilla, aki szerint ezek mellett szerepel a fatemplomok, a moldvai kolostorok, a római kasztrumok és a Duna-Delta útja is, illetve tervezik a bor- és a gasztronómia útját is.

A zabolai Mikes-kastélyban ismertették a terveket | A szerző felvétele

Az európai alapok minisztériumának államtitkárának elmondása szerint a Kastélyok útja 30 kastélyt foglal majd magában, és mindegyik létesítményre 50 000 eurót szánnak, ezen belül is az értékek digitalizációjára és a marketingstratégiára. A Kastélyok útját lehet majd bővíteni további kastélyokkal is, más uniós alapokat felhasználva, de emlékeztetett, hogy a Regionális Operatív Program révén és a magyar állam támogatásával is újultak meg romániai kastélyok. A Kastélyok útja kialakításával többnapos programot tudnak ajánlani a turisták számára. A zabolai Mikes-kastélyban tartott előadásában Hegedüs Csilla kiemelte, hogy éppen a háromszéki kastélytulajdonosok összefogása szolgált mintaként, itt ugyanis csomagban kínálják a szolgáltatásaikat.

A Kúriák útja is hasonló kezdeményezés, amelybe mintegy húsz székelyföldi, közép-erdélyi és partiumi kúriát vonnak be, és a helyreállítási tervben rendelkezésre álló alapokból épületfelújításra hívhatnak le támogatást. A Szent László út magyar állami támogatásból jött létre öt éve, és a lovagkirályhoz kapcsolódó kulturális, természeti és építészeti értékeket ismertet meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hegedűs Csilla elmondása szerint azzal érveltek az Európai Bizottságnak, hogy a kulturális örökségvédelmi beruházásokkal munkahelyek jönnek létre és piacot teremtenek a helyi értékeknek, termékeknek és cégeknek. Az a cél, hogy az idei évhez képest 2026-ra 50 százalékkal növeljék a külföldről érkező turisták számát, felpörgessék a belföldi turizmust és növeljék a turisták által eltöltött vendégéjszakák számát. Az államtitkár szerint a helyreállítási tervben szerepelnek még a totalitárius rendszerekre és erdélyi nemzetiségek bemutatására vonatkozó fejezetek, amelyek által lehetőség lesz különböző múzeumok népszerűsítésére vagy létrehozására.

(Címlapképi illusztráció forrása: Zabola Estate, Transylvania – Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?