Uniós százmilliókból teszik tönkre az erdélyi épített örökséget

Erdélyi templomokat, kastélyokat és várakat renoválnak százmillió euróból, az EU-s adófizetők pénzéből, írja a The Telegraph, amely azonban nem illeti dicsérő szavakkal a projektet: a korrupcióra és amatőr munkára hívja fel az olvasók figyelmét.

Az Arad megyei máriaradnai ferences kolostorról azt írják, a költséges felújítás során barokkos pompájába kellett volna visszaállítani az épületet, ezzel szemben most, a munkálatok végéhez közeledve a kolostor úgy néz ki, mint egy Disney-kastély egy bombatámadást ért helyen.

Régi kövek és tetőcserepek hevernek halomban az épület körül, ami pedig érték volt, azt eladták Németországban, írja a lap. A követ betonnal helyettesítették, a tetőn német ipari cserepek állnak.

A máriaradnai kolostor egyike azoknak a brutálisan átalakított épületeknek, amelyekhez hozzányúltak az elmúlt öt évben az EU-s regionális fejlesztési alapokból. Mint azt a The Telegraph írja, szinte minden esetben ugyanaz a képlet: a régi anyagokat új, iparilag készült anyagok helyettesítik, a munkások fiatalok, gyengén fizetettek és tapasztalatlanok – a 13. századi dévai erődhöz börtönlakókat vezényeltek ki dolgozni.

A lap szerint ugyanakkor a pénz a haszonélvezők és a barátaik által vezetett barátaik közt áramlik.

A The Telegraph szerint a legrosszabb állapotban a német-szász régió van Erdélyben, ahol Károly herceg maga is vásárolt és felújított épületeket, és amelyről levelet írt a hagyományos építészet érdekében dolgozó angol-román szervezetnek (ARTTA), felszólalva a felelőtlen renoválások ellen.

A lap azt is leírja, hogy a szász régió hatalmas gótikus templomai túlélték nemcsak a tatárokat, hanem Ceaușescu "betonmenetelését" is, a rendszerváltás után azonban 250 ezer szász hagyta el az országot, üresen hagyva teljes falvakat.

EU-s pénzekből 18 templomot javítanak fel, és újabb tizenkettőt terveznek helyreállítani.  Felhívják a figyelmet arra, a 18-ból mindössze néhányat láttak szakértők, holott áprilisban szakmabeliek szerveztek találkozót, amelyben rávilágítottak a problámákra – Hans Hedrich, a Neuer Weg nevű, az építészeti örökségért és a környezet megőrzéséért alakult csoport társalapítója akkor elmondta, hogy a korrupció és a pénzhalmozás katasztrofális keverékét lehet tapasztalni.

William Blacker szerző huszonöt éve foglalkozik a szász örökség kérdésével, a lap idézi az ő véleményét is: "Annyi év után, hogy igyekeztem megóvni minden apró részletet, sírnom kell, amikor látom, hogy ezt a nagyszerű történelmet EU-s támgoatásokkal törlik el."

Kapcsolódók

Kimaradt?