Cîţu: ezentúl kiszámítható és átlátható képlet alapján emelik a minimálbért

A minimálbér-emelés „kiszámítható és átlátható képlet” alapján történik majd, ezt az országos helyreállítási tervben is leszögezték – közölte csütörtökön a kormányfő.

Florin Cîţut többek között arról kérdezték az újságírók a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón, hogy valóban háromezer lejre nőhet-e a minimálbér 2026-ra, ahogyan azt Cristian Ghinea európai alapokért felelős miniszter közölte az országos helyreállítási terv ismertetésekor.

Válaszában a kormányfő leszögezte, az Európai Bizottság nem szabja meg, hogy mennyivel kell emelni a minimálbért, csak azt követeli meg, hogy az emelések „kiszámítható és átlátható képlet” alapján történjenek.

„Az egy becslés, hogy 2026-ra 3000 lej lesz a minimálbér. Ennél sokkal fontosabb, hogy miként jutunk oda, nem szabad évente változtatni a kiszámolásához használt képletet, és mi ezt foglaltuk bele az országos helyreállítási tervbe” – fogalmazott, hozzátéve, a munkaügyi minisztérium már elkezdte az egyeztetéseket a témáról a szakszervezetekkel és a munkáltatói szövetségekkel.

(Címlapkép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?