Kevesebben vásárolnak a fővárosban, a kisvárosokban és faluhelyen pörög a kereskedelem

A járvány miatt sokan az áruházak helyett a lakhelyükhöz legközelebb levő kisboltban vásárolnak be.

Az év első két hónapjában átlagban 6,3 százalékkal nőtt az általános fogyasztási javak (élelmiszerek, italok, mosó- és tisztítószerek, kozmetikumok) forgalma a RetailZoom piackutató cég adatai szerint. A piac egészén belül ugyanakkor egyidejűleg ellentétes előjelű folyamatok zajlottak, ami nagyrészt a járvány számlájára írható.

Bukarestben 3,7 százalékkal csökkent a fogyasztás, annak ellenére, hogy a fővárosban van a legtöbb pénz, ott a legmagasabb az életszínvonal. E jelenség magyarázata az lehet, hogy Bukarestnek hatalmas a vonzáskörzete, lényegében a teljes Ilfov megye, ahonnan a lakosság jelentős része Bukarestbe jár dolgozni, illetve bevásárolni. Ilfov azonban hosszú ideje az ország egyik legfertőzöttebb régiója, egy sor település volt vesztegzár alá vonva az szóban forgó időszakban, ami a lakossági fogyasztás bukaresti csökkenésének fő oka lehet.

A közepes méretű és a nagyvárosokban a fogyasztás az országos átlaghoz közeli mértékben, 6,3 százalékkal nőtt. A kisvárosokban és faluhelyen a növekedés igazán látványos, 14,1 százalékos volt. Ez részben annak a következménye, hogy a járvány miatt csökkent a lakossági mobilitás, változtak a vásárlói szokások, kényszerből sokan a lakhelyükhöz legközelebbi boltban vásároltak, ahelyett, hogy beutaztak volna a legközelebbi városba, egy ottani szuper- vagy hipermarketben intézni a bevásárlást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A jelenségnek minden bizonnyal még egy oka van. „2020-ban 1,5-2 millió vendégmunkás tért haza. Azt gondolom, hogy megnőtt a fogyasztói tömeg. A fogyasztás növekedése főleg a kisboltokban, illetve vidéken érezhető, ezek kompenzálták a vendéglátóipar kiesését” – véli Mihai Voicu, az egyik vezető hazai sörgyártó, a Bergenbier Rt. vezérigazgatója. Ez a magyarázat nagyon valószínű, mivel a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások nagyobb arányban származnak kis, vidéki településekről, mint nagyvárosokból.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?