Csökkent a fogyasztás az év első hónapjában

A kiskereskedelem árbevétele 2,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Bruttó értékben 22,3 százalékkal, szezonális korrekciókkal pedig 3,2 százalékkal volt kisebb a kiskereskedelem árbevétele januárban, mint 2020 decemberében. Ennél aggasztóbb, hogy a fogyasztás éves összehasonlításban is csökkenő tendenciát mutatott, 2,8 százalékkal maradt el a 2020-as szinttől.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai azt mutatják, hogy a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma 3,9 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, azonban ez nem tudta ellensúlyozni a többi területen bekövetkező csökkenést.

Az élelmiszerek, a dohányáru és az italok eladásából származó bevételek 0,2 százalékkal maradtak el a 2020 januári értéktől. Ennél jóval nagyobb mértékben, 7,1 százalékkal esett vissza az üzemanyag eladás. Ez utóbbi egyértelműen a járványhelyzetnek tudható be.

Ezzel hét hónapja tartó kedvező folyamat ért véget, ugyanis 2020 júniusa óta a kiskereskedelmi forgalom folyamatosan nőtt. A növekedés októberben volt a legnagyobb, 5,4 százalékos. Tavaly éves összehasonlításban két hónap hozott mínuszt, április és május, előbbiben 18,2 százalék volt a visszaesés. 2020 januárjában a fogyasztás 9,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?