Példátlan: közel 20 százalékkal csökkent a lakossági fogyasztás áprilisban

Élelmiszert is kevesebbet vásároltunk, mint egy évvel korábban, az üzemanyageladásból származó bevételek pedig döbbenetes mértékben, 38,4 százalékkal csökkentek. 

Zuhanórepülésbe ment át áprilisban a fogyasztás, a kiskereskedelmi forgalom 19,5 százalékkal csökkent 2019 azonos időszakához képest. A meredek lejtmenet már a márciusi adatok alapján sejthető volt. 

Az első tavaszi hónapban a fogyasztás még 3,9 százalékkal nőtt, ám ez kizárólag a felvásárlási láznak volt betudható. Akkor az alapélelmiszerek, a tisztító- és fertőtlenítő termékek, valamint a gyógyszerek húzták felfelé a fogyasztást, s egyértelmű volt, hogy nagyon korlátozott időtartamú, egyszeri jelenségről van szó, aminek meglesz a böjtje. 

Áprilisban már egyetlen termékkategória sem produkált növekvő volumenű eladásokat, még az élelmiszerek forgalma is csökkent, 4,7 százalékkal. A legdrasztikusabb, 38,4 százalékos zuhanás az üzemanyageladás terén következett be. A nem élelmiszer jellegű általános fogyasztási javakból származó árbevétel 22,9 százalékkal volt kisebb, mint 2019 áprilisában. 

Májusban már elkezdődött a járványügyi korlátozó intézkedések feloldása, ami minden bizonnyal tükröződni fog a fogyasztás alakulásában is. „A harmadik negyedévvel kezdődően a lakossági fogyasztás növekedésére számítunk. 2021-ben és 2022-ben a fogyasztás átlagban 3,5 százalékkal fog nőni” – nyilatkozta Andrei Rădulescu, a Transilvania Bank vezető közgazdásza. A szakember jövőre a befektetések élénkülésére számít, ami jó hatással lesz a foglalkoztatottságra, ez pedig, az olcsó hitelekkel egyetemben a fogyasztás növekedéséhez vezet majd. 

Példátlan csökkenés a rendszerváltás utáni időszakban

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint tavaly áprilisban még 7 százalékkal nőtt a fogyasztás 2018 azonos időszakához képest. A közel 20 százalékos havi szintű csökkenés példátlan a rendszerváltás utáni időszakban. A legnagyobb arányú, 10,4 százalékos visszaesésre az előző gazdasági válság idején, 2009-ben került sor. 2010-ben 5,5, 2011-ben pedig 3,3 százalékos volt kisebb a fogyasztás, mint a megelőző évben. 2012 óta a kiskereskedelmi forgalom, részben a lakossági fogyasztás ösztönzésére alapuló gazdaságpolitika miatt folyamatosan nőtt. A csúcsot 2016. jelentette 13,5 százalékos növekedéssel. Tavaly 4 százalék körüli értékkel nőtt a kiskereskedelmi forgalom. 

A lakossági fogyasztás meredek csökkenését nagyon meg fogja érezni az államháztartás, mivel a központi költségvetés közel negyede az áfá-ból és a jövedéki adóból származik.

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?