Csekély mértékben nőtt a fogyasztás augusztusban, az online kereskedelem szárnyalt

Kelendőek voltak a bútorok és az elektrotechnikai cikkek, ellenben nem fogyott a ruha, a lábbeli és az üzemanyag.

1,6 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztás augusztusban a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez lényegesen kisebb a júliusi, 4,7 százalékos növekedésnél, aminek részben az az oka, hogy augusztusban sokat nyaralnak, az pedig visszaveti a fogyasztást.

Az utolsó nyári hónapban főleg bútorból és electrotechnikai cikkekből fogyott sok, de magas fordulatszémon pörgött az online kereskedelem is. Előbbi kettő esetében közel 6 százalékos volt a növekedés, míg a webáruházak forgalma 44 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A kozmetikumok szintén kelendőbbek voltak, mint 2019 augusztusában.

A divatárú és cipőgyártóknak és forgalmazóknak továbbra sem megy jól, ezen termékkategóriák esetében az eladások értéke 1,6 százalékkal maradt el a tavalyi szinttől. Az üzemanyag kereskedelemből származó bevételek még nagyobb arányban, 6,4 százalékkal csökkentek. Az élelmiszer kereskedelem lényegében stagnált, a növekedés mindössze 0,4 százalék volt.

Augusztus a harmadik hónap, melyben nőtt a lakossági fogyasztás, azt követően, hogy április és május folyamán drasztikus mértékben, összesen 25 százalékkal csökkent.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?