Áruházakban vásároltuk el tavaly azt a pénzt, amit máskor utazásra költöttünk

Boltban vásárolt szeszes italra 13,3 százalékkal költöttünk többet, mint 2019-ben, ellenben a sminktermékek piaca 30 százalékkal zsugorodott.

9,7 százalékkal nőtt idehaza 2020-ban az általános fogyasztási javak (élelmiszer, ital, kozmetikumok, mosó- és tisztítószerek) piaca, derüli ki a világ egyik vezető piackutató cége, a Nielsen tanulmányából. „A vendéglátóiparra vonatkozó, elhúzódó korlátozások és az utazási megkötések miatt a fogyasztás súlypontja a lakásba helyeződött át. A Nielsen kiskereskedelmi auditja szerint a forgalom körülbelül 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ami nagyobb, mint az európai átlag” – közölték a cég illetékesei.

Ez nem jelenti azt, hogy közel 10 százalékkal több terméket vásároltunk, ebben az értékben ugyanis benne van az áremelkedések inflációs hatása is. A legnagyobb arányban, 13,3 százalékkal, a szeszesitalokra kiadott összeg nőtt. A valós alkoholfogyasztás ennél lényegesen kisebb mértékben emelkedett, mivel a vendéglátóipar sokkal kevesebb italt adott el, mint 2019-ben. A második legnagyobb arányú, 10 százalékos növekedés az élelmiszerek terén következett be. Ennek fényében nem meglepő, hogy a túlsúlyosak száma megnőtt a járvány kezdete óta.

Kozmetikumokra, mosó- és tisztítószerekre 5,7 százalékkal költöttünk többet tavaly, mint egy évvel korábban. A kozmetikumokon belül ugyanakkor van olyan kategória, amely számára katasztrofális év volt 2019: a sminktermékek piaca 30 százalékkal zsugorodott, ami a társasági élet korlátozásának direkt következménye.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Nielsen tanulmánya rámutat, hogy a kiskereskedők minden korábbinál több árengedménnyel bombázták a fogyasztókat, így próbálván rávenni őket arra, hogy náluk költsék el a korlátozások miatt meghiúsult szórakozásokra (utazás, vendéglőzés stb.) szánt, megmaradt pénzt. A kiskereskedelem növekedése nem volt egyenletes, leginkább a jellemzően olcsó termékeket forgalmazó diszkont áruházak eladásai íveltek fel.

Európában 7,6 százalékkal nőtt tavaly a kiskereskedelmi forgalom, míg Kelet-Európa 17 országában 7,7 százalékkal.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?