Jó hír érkezett a gazdaságból: februárban nőtt a lakossági fogyasztás

A szakemberek szerint a folyamat folytatódni fog az elkövetkező hónapokban.

1,3 százalékkal nőtt februárban a kiskereskedelem árbevétele 2020 azonos időszakához képest. Ez azt jelenti, hogy nőtt a lakossági fogyasztás, ami jó jel a gazdaság állapotát illetően.

Az 1,3 százalék nem tűnik lenyűgöző eredménynek, azonban az értékét növeli a tény, hogy tavaly februárban a kiskereskedelmi forgalom 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, vagyis magas volt a viszonyítási alap szintje. Az is fontos szempont, hogy 2020 februárjában még nem volt válság, s annak ellenére következett be növekedés, hogy most van.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai azt mutatják, hogy a növekedés fő hajtóerejét a nem élelmiszer jellegű termékek adták, az ezekből származó bevételek 7,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az élelmiszerek, az italok és a dohányárú 1,1 százalékos pluszt produkált, míg az üzemanyagokból származó árbevétel 9,1 százalékkal esett vissza a tavalyi év februárjához viszonyítva.

Az elemzők arra számítanak, hogy a kedvező folyamat folytatódni fog márciusban is, áprilisban pedig kifejezetten látványos mértékű lehet. Ennek két oka van: a közelgő ortodox húsvét ösztönzően fog hatni a lakossági fogyasztásra, a viszonyítás szintje pedig nagyon alacsony lesz, mivel tavaly áprilisban 19,5 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„A Transilvania Bank nemrég módosított központi makroökonómiai forgatókönyve szerint a lakossági fogyasztás 5 százalékkal nőhet 2021-ben, 5,7 százalékkal 2022-ben és 3,5 százalékkal 2023-ban” – mondta Andrei Rădulescu, a Transilvania Bank makroökonómiai elemzési igazgatója. Tavaly a járvány és az általa gerjesztett gazdasági válság miatt a lakossági fogyasztás 5 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?