Januárban 6,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Romániában

Januárban 6,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához mérten - közölte kedden az országos statisztikai intézet. A szezonális és naptárhatással kiegészített adatok szerint 6,1 százalékos volt a növekedés üteme.

A kiigazítatlan növekedéshez főleg a nem élelmiszerek  értékesítésének 9,4 százalékos emelkedése járult hozzá. Az üzemanyag-eladás 5,8 százalékkal emelkedett, míg az élelmiszerek értékesítése 4,3 százalékkal volt nagyobb tavaly januárhoz mérten. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és naptárhatással korrigált adatok szerint 1,9 százalékkal csökkent a forgalom.

Tavaly 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez képest, miután 2017-ben még 10 százalékkal, 2016-ban 13 százalékkal gyorsult. A növekedés azt követően feleződött meg, hogy az előző évi adócsökkentések és béremelések már kevésbé éreztetik hatásukat a fogyasztásban. A belföldi fogyasztás így is a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje.

A vártnál erősebben nőtt az euróövezetben 

A vártnál erősebb ütemben nőtt az euróövezet kiskereskedelmi forgalma januárban. Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 1,3 százalékkal, éves szinten pedig 2,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az év első hónapjában.

Elemzők éves bázison 1,9 százalékos emelkedésre számítottak a decemberi, a felülvizsgálat után 0,8 százalékosról 0,3 százalékosra rontott növekedés után. Havi szinten elemzők 1,2 százalékos bővülést vártak az előző havi 1,4 százalékos csökkenés után. Az Európai Unió egészében havi szinten 1,1 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene januárban az előző hónapban mért 1,3 százalékos csökkenés, illetve 0,9 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom összességében a legnagyobb mértékben, 11 százalékkal Szlovéniában emelkedett, megelőzve Írországot (+8,1 százalék) és Romániát (+6,7) százalék). Ezzel szemben 1,3 százalékos csökkenést regisztráltak Finnországban, míg Dániában 0,3 százalékkal esett vissza a forgalom. Az uniós tagállamok közül havi szinten a legnagyobb mértékben Németországban és Máltán (+3,3 százalék) nőtt a teljes forgalom, megelőzve Észtországot és Romániát (+1,9 százalék). A legnagyobb csökkenést Finnországból jelentették (-2,1 százalék), majd Szlovénia (-1,0 százalék), Dánia és Ausztria (-0,7 százalék) következik.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?