Garnélára és élesztőre 45, chipsre 24 százalékkal többet költöttünk tavaly, mint 2019-ben

Úgy tűnik, hogy a koronavírus nem segítette elő az egészséges táplálkozást, zacskós levesből és húskonzervből is 40 százalékot meghaladó mértékben nőtt a fogyasztás.

15 százalékkal többet költöttünk élelmiszerre tavaly, mint 2019-ben. A RetailZoom piackutató cég adatai azt mutatják, hogy bizonyos termékek iránt elképesztő mértékben megnőtt az étvágyunk a járvány alatt.

A garnélarák kiskereskedelmi forgalmazásából származó árbevétel 45 százalékot meghaladó arányban nőtt, ugyanilyen mértékű volt a kereslet növekedése az élesztő esetében is. Ami utóbbit illeti, a kereslet robbanásszerűen megnőtt márciusban, az élesztő napok alatt eltűnt valamennyi bolt polcairól, s valószínű, hogy jelentős része utóbb a kukában kötött ki.

Az eladási statisztikák arról árulkodnak, hogy a kijárási tilalom nehéz helyzetbe hozott sokakat, akiknek nem erősségük a főzés: a zacskós leves és a húskonzerv iránti kereslet is 40 százaléknál nagyobb arányban nőtt 2019-hez képest. Tejre 25, chipsre 25, túróra 13, felvágottra 12, joghurtra 7, palackozott vízre pedig 6 százalékkal költöttünk többet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Borból 27, sörből pedig 23 százalékkal fogyott több. A valós italfogyasztás ennél lényegesen kisebb mértékben nőtt, már ha nőtt egyáltalán, mivel a vendéglátóiparban a forgalom drasztikusan visszaesett a korlátozó intézkedések miatt.

A RetailZoom nem a teljes kiskereskedelmi piacot elemezte, a tanulmány kizárólag a nemzetközi áruházláncok eladási adatain alapulnak. Ennek torzító hatása van, mivel a multik 2020 folyamán sok új áruházat, boltot nyitottak, az ezek által termelt pluszbevételek a valós növekedésnél nagyobbat mutatnak. Az árak növekedése szintén hozzájárult ahhoz, hogy a 2020-as bevételek meghaladják az egy évvel korábbiakat.

(A címlapfotó illusztráció | Fotó: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?