Jelentősen drágultak az albérletek – Kolozsvár továbbra is a legdrágább hely az országban

A kereslet növekedése és a kínálat csökkenése jelentős áremelkedésekhez vezettek szeptemberben a romániai albérlet-piacon. Az ország nagyvárosaiban az egyetemi tanév megkezdését megelőzően kivétel nélkül drágultak az albérletek. Kolozsvár továbbra is a legdrágább hely az országban, de szorosan felzárkózott mögé Bukarest is. A bérleti díjak idén a legnagyobb ütemben Konstancán nőttek, míg e tekintetben az ellenkező póluson Temesvár helyezkedik el.

Az Imobiliare.ro ingatlanközvetítő vállalat ismét elkészítette az országos albérletpiacot bemutató elemzését, melyből kiderül: Románia nagyobb városaiban és egyetemi központjaiban mindenkinek mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, ha lakást akar bérelni. Talán nem meglepő, hogy Kolozsvár megőrizte piacvezető pozícióját, már ami az albérletek árát jelenti országos szinten, aminek örülhetnek az ingatlantulajdonosok, ám kevésbé lehetnek boldogok azok, akik a kincses városban bérelt lakásban képzelik el a jövőjüket. Szorosan felzárkózott, de még mindig csak a második legdrágább városnak számít Bukarest, majd Brassó és Konstanca következik a sorban, ezeket Iași és Temesvár követi.

Az albérletiárak legnagyobb növekedését Konstancán figyelték meg az idei év első kilenc hónapjában, míg a legkisebb drágulást Temesváron tapasztalták.

Fotó: Kiss Gábor

A felmérés szerint Kolozsváron egy egyszobás lakásért átlagosan 330 eurót kérnek el egy hónapra a tulajdonosaik, ez több mint 12 százalékos növekedést jelent a tavalyi árakhoz képest. Sokkal nagyobb mértékben, majdnem 16 százalékkal drágultak a két- és háromszobás kiadó lakások: egy kétszobás lakás bérleti díja havonta átlagosan 500, míg egy háromszobásé 650 euró a kincses városban. Ehhez képest Bukarestben csak az egyszobások bérleti díja kisebb valamivel, a román fővárosban a felmérés szerint átlagosan 300 euróért lehet garzont bérelni egy hónapra.

Brassóban is költséges ingatlant bérelni: az egyszobások 300, míg a kétszobások 450, a háromszobások pedig 600 euróba kerülnek havonta. Utóbbi két esetben a drágulás számottevő, 17 és 19 százalékos.

Konstancán 20 százalék fölötti mértékben drágultak az albérletek. Az egyszobás lakásokért átlagosan 300 eurót kérnek el a tulajdonosok egy hónapra (22,4 százalékos a növekedés a tavalyi árakhoz viszonyítva), a kétszobásokért 430 eurót (20,9 százalék), míg a három szobával rendelkező albéreltek 560 euróba kerülnek (21 százalék). Moldva központjában, Iași-ban 299, 400 és 482 euróért bérelhetők lakások mérettől függően.

Ezzel szemben Temesváron már 230 euróért bérelhető garzonlakás, 350 euróba kerülnek egy hónapra a kétszobások, és 419 eurós átlagáron bérelhetők háromszobás lakások. A drágulás mértéke a bánsági nagyvárosban a legalacsonyabb, a bérleti díjak 6,7 és 8,9 százalék közötti mértékben nőttek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?