Albérletárak Kolozsváron: a határ a csillagos ég!

Hamarosan ismét megtöltik Kolozsvár egyetemeit a hallgatók, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen már elkezdődött a tanítás, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem viszont csak október 3-án köszönti újra diákjait. A kincses város azonban nemcsak a felsőfokú intézményeiről ismert a fiatalok körében, hanem a lakásárairól is. Akik albérletben szeretnének lakni tanulmányi éveik alatt, azok már nyár közepén elkezdik keresni a számukra megfelelő lakást, és több-kevesebb sikerrel mostanra a többség talált is magának. A lakáshirdető oldalakon még mindig szép számmal akadnak olyanok, akik kiadó lakást keresnek, nekik nehezebb dolguk van, ugyanis az olcsóbb albérletek már gazdára találtak. Megnéztük, hogy áll most az albérletkínálat és -kereslet Kolozsváron.

A hasonló felszereltségű és méretű kolozsvári albérletek átlagárai nem mutatnak számottevő eltérést a különböző városrészekben. Köztudott azonban, hogy a központban találhatók drágább lakások, itt egy átlagos kétszobás panellakás bérleti díja egy hónapra akár 400–500 euró is lehet, míg a garzonok vagy az egy hálószobával rendelkező lakások ára 360–400 euróra is rúghat.

Fotó: Kiss Gábor

A város központi részén már luxuskategóriába tartozó lakásokat is találunk, legalábbis az áraik alapján. Például egy kétszobás lakás bérleti díja akár 780 euró is lehet, vagy egy háromszobás 1100 euróba is kerülhet havonta. De nemcsak a központban bukkanhatunk a csillagokig felugró árakra, hanem a Hajnal negyedben is, ahol például egy háromszobás lakás tulajdonosa 600–900 eurót zsebelhet be havonta. Ezekben a lakásokban általában újak a berendezések, hőszigeteltek, új építésű tömbházban vannak, valamint „jó környéken” találhatók.

Akadnak viszont olyan lakástulajdonosok is, akik látszólag nincsenek tisztában a kiadó ingatlan tulajdonságaival és csak a környéket veszik figyelembe az ár meghatározásakor. Számos ilyen hirdetéssel találkozunk, például egy mindössze harminc négyzetméteres, egyszobás lakást a Széchenyi (Mihai Viteazul) tér közelében 320 euróért hirdetnek.

Illusztráció: Pexels

Az egyetemisták körében népszerű Mărăști és Monostor lakónegyedben található ingatlanok árai nagyon hasonlók, egy két- vagy háromszobás lakás akár 450–500 euróért is bérelhető. A Hajnal és a Donáth (Grigorescu) negyedben kínált lakások is hasonló árkategóriában vannak, itt egy két-három szobás lakásért 350–550 eurós bért kérnek el havonta.

Az ingatlanszakértő szerint változnak az igények, és e szerint az árak is

Bár a lakásárak most magasnak tűnnek, az előző évhez képest minimálisan változtak, ha pedig figyelembe vesszük az infláció mértékét, még árcsökkenésre is számíthatunk – mondta a Maszol megkeresésére Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő ügynökség tulajdonosa. Hozzáfűzte, hogy az albérletek piaca nagyon keresett szektor és „rendes”, standard áron nem, vagy csak alig lehet lakást találni. „Gyakorlatilag sorban állnak az egyetemisták, és a tulajdonosok válogathatnak a jelentkezők között”, mondta az ingatlanszakértő, aki arra is felhívta a figyelmet, ha egy jó ajánlathoz foglaló nélkül megy a bérlő, akkor akár le is maradhat a lakásról, mert egészen biztos, hogy őt követi más, aki leteszi a foglalót. Viszont, ha a tulajdonos egy kétszobás lakásért több mint 350-400 eurós bérleti díjat kér, az nagy valószínűség szerint üresen marad, „illetve ha ki is veszik, akkor nagyon rövid időn belül otthagyják más, megfizethetőbb opció miatt”, magyarázta a szakember.

Fotó: Kiss Gábor

Bónis Endre szerint a magas árak nem rettentik el a diákokat attól, hogy Kolozsváron albérletben lakjanak, sőt egyre inkább a kényelem a fő szempont. „Korábban az volt a jellemző, hogy egy szobába akár ketten is beköltöztek, most viszont mindenki azt szeretné, ha külön szobája lenne. Persze, ha az anyagiak nem engedik ezt meg, akkor egy háromszobás lakást kivesznek hatan, mert úgy jobban megoszlanak a költségek”, magyarázta. Hozzátette, arra is nagy hangsúlyt fektetnek a bérlők, hogy szigetelve van-e a tömbház, van-e saját hőközpontja, hőszigetelő nyílászárói, hogy a rezsiköltségek ne vetekedjenek a bérleti díj mértékével.

A luxuslakások, illetve a luxusárakon kínált lakások iránt is nagy a kereslet fűzte hozzá Bónis Endre. Szerinte ezek az ingatlanok szinte kivétel nélkül bérlőre találnak, mivel Kolozsváron sok a külföldi, orvosi vagy műszaki egyetemet végző diák, az ő igényeiknek megfelelők ezek az albérletek. Az ingatlanszakértő hozzátette, ez a jelenség egyébként külön iparággá vált Kolozsváron.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?