Túlkínálat van a kolozsvári ingatlanpiacon: az albérletek 20-30 százalékkal olcsóbbak

Több ezer lakásba keresnek albérlőt a kolozsvári ingatlantulajdonosok, de több az eszkimó, mint a fóka.

Nagyon áthúzta idén a koronavírus-járvány a kolozsvári lakástulajdonosok számításait. Más években szeptemberben forrt a piac, egyetemi hallgatók ezrei lázasan kerestek albérletet, szinte nem volt az a pénz, amit el ne kérhettek volna a főbérlők. Teljesen átrendezte a piaci viszonyokat az, hogy az egyetemi karok jelentős részén kizárólag online folyik majd az oktatás, más fakultásokon pedig hibrid rendszerben, jelentős túlkínálat alakult ki.

M.-ék 500 euróért szerették volna kiadni központi, háromszobás lakásukat. Két héten át senkinek sem kellett, ezért 430 euróra csökkentették az árat, s rövidesen lett is bérlője. L.-ék nem ilyen szerencsések. Négyszobás, jó környéken található lakótelepi lakásukat hónapok óta hirdetik, ám mostanáig senkit sem érdekelt annyira, hogy megnézze. Az ingatlanügynök, aki a lakással foglalkozik, szeptember elején elment nyaralni, annyira nem volt érdeklődés a portfóliójában levő lakások iránt.  

Pangás főszezonban

„Nagyon vártuk az egyetemi év kezdetét, de sajnos félresikerült. Jelenleg is pangás van a piacon, pedig most kellene hogy legyen a főszezon” – nyilatkozta a Maszolnak Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő ügynökség tulajdonosa. Elmondása szerint rengeteg bérleményt visszamondtak azt követően, hogy kiderült, az egyetemi oktatás legnagyobb része átkerül az online térbe, legalábbis az első félévben.

A kereslet tetemes mértékben esett vissza a korábbi évekhez képest, mondja Bónis Endre, aki nem akar becslésekbe bocsátkozni a csökkenés mértékéről. Az új helyzetre a tulajdonosok zöme árcsökkentéssel reagált. Jelenleg Kolozsváron átlagosan 20-30 százalékkal kell kevesebbet fizetni egy albérletért, mint tavaly ilyenkor. A Reform ügynökség tulajdonosa nem derülátó a helyzet alakulását illetően, mivel az esetleges második járványhullám még inkább felboríthatja a piacot.

A lakásárakat egyelőre nem befolyásolja, az albérletek piacán kialakult túlkínálat, sőt egy ideje élénkül a kereslet. Bónis Endre szerint ennek az lehet az oka, hogy az ingatlanpiac mindig lassan reagál a gazdasági környezetben beállt változásokra.

Lakások minden mennyiségben

A legnagyobb hazai apróhirdetési portálon az olx.ro-n körülbelül 6 ezer kolozsvári lakásba keresnek albérlőt. Ez elképesztően nagy szám, de semmiképp sem irreális, figyelembe véve, hogy a kolozsvári egyetemek hallgatóinak összlétszáma 70 ezer körül van, míg a kollégiumi helyek száma 15 ezer. Bár sok egyetemista kolozsvári, illetve a környékbeli településekről ingázik, tízezres nagyságrendű azok száma, akik bérelt lakásban laknak.

A legnagyobb helyi felsőoktatási intézmény, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem 43 ezer hallgatójának körülbelül háromnegyede online oktatásban részesül októbertől, ami azt jelenti, hogy minden bizonnyal többezer lakásnak nem lesz albérlője idén. Ez sok olyan tulajdonost érinthet érzékenyen, aki a befolyó bérleti díjból fedezte mostanáig a lakásra felvett bankhitel törlesztőrészletét.

A kolozsvári ingatlanpiaci túlkínálathoz az is hozzájárul, hogy az otthonról dolgozó informatikusok egy része felmondta többszáz eurós albérletét, s hazaköltözött a szülővárosába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?