Negyedével zsugorodott a lakáspiac az első negyedévben, Kolozsváron 35 százalékkal

Kolozs megyében hét éve nem adtak el olyan kevés lakást, mint az idei első negyedévben, mindössze 1800-at.

Tízezerrel kevesebb lakás és ház cserélt gazdát az első negyedévben, derül ki Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal (ANCPI) adataiból. Ez 23 százalékos visszaesést jelent 2022 azonos időszakához képest. Az idei első negyedévben 32 634 tranzakciót kötöttek, míg az elmúlt év azonos időszakában 42 657-et.Fotó: Pixabay

Csökkenő tendencia érvényesült az ország minden jelentős ingatlanpiacán, 34 megyében és Bukarestben. Hét megyében nőtt a tranzakciók száma, azonban ezek sem nem osztanak, sem nem szoroznak.

A fővárosban 22 százalékos volt a visszaesés, 10 100 lakást értékesítettek. Brassó megyében 2200 lakást adtak el, Temesben pedig 2 ezret. Kolozs megye leszorult a dobogóról, ott 1800 adás-vételre került sor, főleg Kolozsváron és annak vonzáskörzetében.

Az erdélyi fővárosban brutális mértékben, 36 százalékkal zsugorodott az ingatlanpiac, 1025 lakással kevesebb talált gazdára, mint egy évvel korábban. Az ANPCI adatai szerint az elmúlt hét évben nem volt példa rá, hogy olyan kevés tranzakció valósuljon meg az első negyedévben, mint idén.

A kolozsvári piac zuhanását nem csupán az adás-vételek számának a csökkenése mutatja. Az ingatlanszektorra specializálódott piackutató cég, a ValorEasy adatai szerint az első negyedévben 35 százalékkal kevesebben kerestek az interneten eladó Kolozs megyei ingatlant, mint egy évvel korábban. 2021 azonos időszakához képest még drasztikusabb, 45 százalékos a visszaesés.

A kolozsvári ingatlanpiac átlagon felüli mértékű zsugorodása nem véletlen. Az erdélyi nagyvárosban az elmúlt években teljesen elszálltak az árak, meghaladva a bukarestieket is. Jelenleg a kolozsvári lakások a legdrágábbak az országban, a négyzetméterenkénti átlagár 2420 euró. A második legdrágább város Bukarest, messze lemaradva Kolozsvártól, 1660 euró átlagárral, miközben a fővárosban az átlagkereset nagyobb.

Az elmúlt egy évben Bukarestben mindössze 0,5 százalékkal drágultak a lakások, miközben Kolozsváron 8,1 százalékkal. A ValorEasy adatai szerint a 2015 és 2022 közti időszakban az erdélyi nagyvárosban a lakásárak több mint 90 százalékkal emelkedtek, ami hozzávetőleg duplája az országos átlagnak.

A szakemberek szerint az eladások visszaesése ellenére nem számíthatunk arra, hogy idén számottevő mértékben csökkennek az ingatlanárak. „…az infláció errodálta a vásárlóerőt. Bár a kereslet csökkent, az egyensúly megmaradt, mert a kínálat is jóval kisebb volt. Tehát egy dinamikus ingatlanpiacunk van, alacsony számú tranzakció mellett. Az elmúlt hónapokban nehéz volt prognózist készíteni, azonban a most rendelkezésünkre álló mutatók alapján úgy gondoljuk, hogy idén a stabilitás lesz a kulcsszó” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Daniel Crainic, az imobiliare.ro marketing igazgatója.  

Kapcsolódók

Kimaradt?