Hetvenhat ezerrel nőtt egy év alatt a munkavállalók száma

Ennek a létszámnak közel a felét Bukarest, Ilfov, Kolozs és Temes adja.

Hetvenhat ezerrel nőtt a dolgozók száma 2020 és 2021 augusztusa között. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint a legtöbb új munkahely, 18 755, Bukarestben van. Százalékosan Ilfovban volt a legnagyobb a növekedés, 5 százalékos. Tavaly augusztusban 165 822 nyilvántartott munkavállaló volt főváros vonzáskörzetének számító megyében, az utolsó idei nyári hónapban azonban már 174 084, azaz 8 262-vel több.

Az erdélyi megyék közül a két legfejlettebben, Kolozsban és Temesben nőtt leginkább az alkalmazottak száma: előbbiben 6 691, utóbbiban 6 687 fővel. A harmadik Bihar, ahol 4 657-tel gyarapodott a dolgozói létszám, 178 464-re nőtt.

Vannak megyék, ahol minimális mértékben nőtt a munkavállalók száma: Vaslui megyében 57, Szilágyban pedig 42 fővel. Az országos utolsó Kovászna, ahol idén augusztusban eggyel több fő dolgozott hivatalosan, mint egy évvel korábban.

Egyetlen olyan megye volt, ahol az elmúlt egy évben beszűkült a munkaerőpiac, ez pedig Argeș. Ez meglepőnek tűnhet, mivel a havasalföldi megye gazdaságilag viszonylag fejlettnek számít. A magyarázat az, hogy Argeș gazdaságának az autógyártás a húzóágazata, amely az elmúlt másfél évben nagyon megszenvedte a járványt, majd pedig a mikrochip-válságot. Ott működik az Automobile Dacia, de két jelentős alkatrészgyártó is, a Lear Corporation és az Adient Automotive. Mivel az alkatrészhiány miatt nem tudnak teljes kapacitással termelni, ezek a cégek elbocsátották munkatársaik egy részét.

2021 augusztusában Argeș megyében 241 munkavállalóval kevesebb volt, mint egy évvel korábban.

(Nyitókép: Hoffman Anna)

Kapcsolódók

Kimaradt?