Felmérés: multinál dolgozna a romániai álláskeresők zöme

Közalkalmazott lenne a felmérésben részt vevők egyharmada.

Nagyvállalatnál, ha lehetséges, akkor multinacionális cégnél helyezkedne el legszívesebben az álláskeresők 55,8 százaléka, derül ki a BestJobs munkaközvetítő portál által februárban végzett online felmérésből. A válaszadók 32,6 százaléka azt szeretné, hogy az állam legyen a munkaadója, s közel 5 százalékot tettek ki azok, akik saját vállalkozás indításán gondolkodnak.

Nem tudni, mennyire voltak őszinték az alanyok, de tény az, hogy a válaszok alapján úgy tűnik, a kereset nagysága szinte egyáltalán nem befolyásolja őket, amikor az állásajánlatok közül választanak. 80 százalékuk számára a stabilitás az első számú szempont, amikor megpályáznak egy állást, 55,4 százaléknak fontosak a szakmai előrelépés kilátásai, míg 48 százalék nagy jelentőségűnek tartja a munkaközösség milyenségét, melybe bekerülnek.

A válaszadók 20 százalékát motiválja, hogy közismert vállalatnak dolgozzanak, 14,4 százalék pedig szeretné, hogy a munkaköri feladatai nemzetközi jellegűek legyenek. Az álláskeresők 6,7 százaléka olyan cégnél akar elhelyezkedni, mely hangsúlyt helyez a fenntartható fejlődésre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A megkérdezettek 20,7 százaléka adminisztratív munkakörre vágyik, 16,7 százalék a marketing és a kommunikáció, 15 százalék pedig a humán erőforrás menedzsmentjének a területén dolgozna. Az álláskeresők körében népszerű még az egészségügy (14,2 százalék), a logisztika (13,2 százalék), a pénzügy-könyvelés (13) és az informatika (11,4).

Az elsöprő többség a távmunkát a jelenléti tevékenységgel kombináló hibrid munkavégzés híve. 25 százalékot tesznek ki azok, akik azt szeretnék, olyan munkájuk legyen, ami nem köti őket egy adott helyhez, hanem bárhonnan végezhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?