Nagy csapást mért világszinten a munkaerőpiacra a járvány

A koronavírus-járvány soha nem látott válságba taszította a munka világát, és ez a szegényebb országokban a legsúlyosabb - mondta Guy Ryder, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) vezetője.

Az EuroNews tájékoztatása szerint a globális munkaerőpiac kilátásai 2020 második felére teljesen bizonytalanok. Az ENSZ főtitkára, António Guterres elmondta, az előre jelzett kilábalás nem lesz elegendő, hogy visszaállítsa a foglalkoztatást a járvány előtti szintre. 

"Hogy meglapozzuk az erős felépülést, az országoknak hasonló monetáris, fiskális és kereskedelmi intézkedéseket kell végrehajtaniuk. És ezeket munkaügyi szabályozással és szociális ráfordítással is támogatni kell, hogy senki sem maradjon hátra" – mondta a Kereskedelmi Világszervezet vezérigazgatója, Roberto Azevêdo.

A Nemzetközi Valutaalap igazgatója, Kristalina Georgiev úgy véli, nagyon fontos, hogy költsünk a digitális ismeretekre és infrastruktúrára, és komolyan gondolkodni kell azon, hogy biztosítani tudjuk a digitális szektor gyors növekedését azokon a területeken, amelyekből az egész társadalom profitál. A globális munkaerőpiac erősödését hátráltatja a járvány terjedésének felerősödése, ami miatt sok országban újabb korlátozásokat vezettek, vezetnek be.

Májusban 14,366 millióan voltak munka nélkül az EU-ban. Az előző havihoz képest az EU-ban 253 ezerrel emelkedett a munkanélküliek száma májusban. A legmagasabb munkanélküliségi rátát Spanyolország jelentette, 16,5 százalékosat és Ciprus 10,8 százalékosat. A legalacsonyabb munkanélküliségi ráta, 2,6 százalékos Csehországban volt, Lengyelországban pedig 3,0 százalékos. 

Mi a helyzet Romániában?

Romániában májusban 5,2 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta, amely legutóbb három évvel ezelőtt volt ilyen magas. A romániai statisztikai intézet adatai szerint a 15-74 éves korcsoportban 463 ezren kerestek állást, ami növekedést jelent az előző havi 432 ezerhez, illetve az egy évvel korábban jegyzett 352 ezerhez mérten.

A férfiak körében a munkanélküliségi ráta 6,1 százalékos volt, 2,1 százalékponttal magasabb, mint a nők 4 százalékos aránya. A 25-74 évesek körében 4,2 százalék volt az állástalanok aránya. A munkaügyi minisztérium legutóbbi, június 26-i adatai szerint a koronavírus-járvány miatt 141 664 munkaszerződés volt felfüggesztve, a járvány csúcsidőszakában ez a szám elérte az 1 milliót is. A felfüggesztett munkaszerződéssel rendelkezők nem tartoznak a munkanélküliek sorába.

A szaktárca utoljára május végén közölte, hogy a koronavírus-járvány kezdete, március közepe óta hány munkaszerződést szüntettek meg a különböző ágazatokban, ezek száma elérte a 429 585-öt. A válság leginkább a feldolgozóipart, a kiskereskedelmet és az építőipart érintette, mindegyik ágazatban 65-76 ezer között volt a megszüntetett munkaszerződések száma. 

Kapcsolódók

Kimaradt?