Tendenciák a munkaerőpiacon: nő az idős munkavállalók aránya

A diplomások száma sokkal gyorsabban nő, mint a felsőfokú végzettséget igénylő munkahelyeké.

Jelentős változások várhatók az előttünk álló évtizedben a hazai munkaerőpiacon. A Szakmai Képzés Fejlesztésének Európai Központja (Cedefop) arra számít, hogy nagyot nő a foglalkoztatottság az idősebb korosztályok körében, amivel párhuzamosan egyre kevesebb 34 év alatti fog munkába állni. Ennek az oka nem az, hogy a fiatalok nem akarnak dolgozni, hanem, hogy egyre kevesebben vannak, romlanak a demográfiai mutatók.

Az 55 évnél idősebbek foglalkoztatottsága ellenben folyamatosan nő, 2030-ra ezen korosztály tagjainak 82 százaléka rendelkezik majd munkaviszonnyal. 2000-ben még csak 56 százalékos volt ennek a korosztálynak a foglalkoztatottsága.

Hasonló tendencia érvényesül a 65 év felettiek között is, 2030-ban 9 százalékuk lesz aktív, annak ellenére, hogy elérték a nyugdíjkorhatárt. Ebbe az irányba mutat a kormány kezdeményezése is, hogy az nyugdíjtörvénnyel arra ösztönözzék az embereket, a nyugdíjkorhatár elérése után is maradjanak aktívak a munkaerőpiacon.

A Cedefop előrejelzései szerint az elkövetkező 8 évben ipari betanított munkásokból lesz a legnagyobb hiány, de kereskedelmi dolgozókat is viszonylag nehéz lesz találni. Az építőipari dolgozók száma nőni fog, ellenben a mezőgazdaságból élőké csökkenni.

A Cedefop egy negatív jelenségre figyelmeztet, amely nem csupán Romániára, hanem Magyarországra és Lengyelországra is jellemző lesz a 2030-ig terjedő időszakban. Ezekben az országokban a diplomások száma sokkal gyorsabban fog nőni, mint azon munkahelyeké, ahol felsőfokú végzettségre van szükség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Ez a román gazdaság problémája is, amelynek nincs szüksége sok felsőfokú végzettséggel rendelkező személyre. A munkaerő piacon nagyon hangsúlyos az összhang hiánya a kereslet és a kínálat között” – mondja Cătălin Ghinăraru, a Munkaügyi és Társadalomvédelmi Országos Tudományos Kutatóközpont munkatársa. Az intézmény felmérései azt mutatják, hogy Romániában a diplomások közel 40 százaléka a közalkalmazotti karriert választja, a közigazgatásban, a közoktatásban és a közegészségügyi ellátásban dolgozik.

Ez nagyon rossz arány, aminek az egyik oka a hazai gazdaság kedvezőtlen szerkezete, a másik pedig, hogy az állami szektor jobban fizet, mint a versenyszféra.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?