banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Felmérés: egyre kevesebb vásárló választ műanyag csomagolóanyagot

Üvegpalackos termékből 21,9 százalékkal fogyott több idén, pillepalackosból csak 6,4 százalékkal.

A környezettudatosság irányába mozdultak el a fogyasztói szokások Romániában az elmúlt időszakban. Ez a RetailZoom piackutató cég felméréséből derül ki, melynek során 3 400 bolt és áruház adatait dolgozták fel 194 termékkategóriában.

2021 első félévében 7,1 százalékkal nőtt a felmérésben szereplő kiskereskedők élelmiszeripari termékekből származó árbevétele az előző év azonos időszakához képest. A növekedés mértéke nagyon eltérő a termékek csomagolásának függvényében. A pillepalackos italok (sör, tej, üdítőitalok stb.) forgalma átlag alatti mértékben, 6,4 százalékkal nőtt. Az üvegpalackban forgalmazott termékek esetében a növekedés mértéke ennek kb. háromszorosa, 21,9 százalékos volt.

A fémdobozos italok népszerűsége is felszálló ágon van, az ezekből 13,4 százalékkal több bevételük származott a kereskedőknek, mint 2020-ban. A nejlonzsacskós termékek esetében a növekedés 8,5 százalék volt, míg a papírba csomagoltaknál 15,6 százalék. A kartondobozos áruk forgalmazása 8 százalékkal hozott többet idén, mint tavaly.

„Az üveg és más, műanyagtól különböző csomagolóanyagok dinamikája tükrözi a fenntarthatóság és a környezetvédelem népszerűségének a növekedését, mely trend gyakran megfigyelhető termékek és márkák reklámkampányai során. Az üveg népszerűsége főleg az italok, a tejtermékek és a konzervek terén nő” – mondják a RetailZoom ellemzői.

Az alternatív csomagolóanyagok terjedése egy sor termékcsoport esetében megfigyelhető. Egyre több tejipari cég (Lăptăria cu Caimac, Artesana) forgalmaz üvegben tejet, aludttejet, kefírt, a közelmúltban pedig a Carpathian Springs piacra dobta az első, dobozos ásványvizet.

A jelenség tetten érhető a kozmetikumok és a háztartási tisztítószerek piacán is, azonban ott kevésbé látványos, mint az élelmiszereknél, mivel kevesebb az alternatív csomagolású termék.

(Nyitókép: Pexels/Charlotte May)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?