Digitális marketing: a Carrefour a legnépszerűbb, de a Lidl a leghatékonyabb a Facebookon

A cégek egyre nagyobb mértékben veszik igénybe az influenszerek szolgálatait.

Egy sikeres reklámkampány nem folyhat csupán a televízióban, azt kombinálni kell a közösségi médiával, mivel az egyik legértékesebb vásárlói réteg az, amelyik idejének tekintélyes részét okostelefonnal a kezében, a közösségi média böngészésével tölti el. Ez a meggyőződése a Digitas reklámügynökségnek, amely a vezető hazai cégek reklámozási szokásait elemezte.

A Digitas 5,5 millió közösségi médiabeli tevékenységet elemzett, ezekre az év első öt hónapjában került sor. A tanulmány 7 gazdasági ágazatra terjedt ki, ezek közül a kiskereskedelem kimagaslott az aktivitás tekintetében, 2,77 millió poszttal, megelőzve a telekommunikációt (1,89 millió). Az autókereskedelem és a pénzügyi szektor aktivitása nagyjából azonos szinten mozgott (930/980 ezer), míg a gyógyszertáraké, a magánklinikáké/rendelőintézeteké és az üdítőgyártóké pedig lényegesen alacsonyabb volt.A közösségi médiában is kiélezett verseny folyik az áruházláncok között / digitalhealthindex.ro

A közösségi médián belül a reklám- és marketingtevékenység zöme, 83 százaléka még mindig a Facebookon zajlik. A fennmaradó 17 százalékon az Instragram és a Youtube osztozik. A Digitas azt vizsgálta, hányan klikkelnek rá egy adott márkanévvel kapcsolatos posztokra, milyen arányban osztják meg azokat, illetve reagálnak rájuk, milyen a pozitív és a negatív reakciók aránya.

A tanulmányból egyértelműen kiderült, hogy nincs lényegi kapcsolat egy adott cég vagy brand digitális reklámtevékenységének hatékonysága, illetve aközött, hány követője van a közösségi médiában. A hatékonyságot a Digitális Egészség Index (DHI - Digital Health Index) nevű mutatóval fejezték ki, ami alapján rangsorokat állítottak fel.

A Dacia mennyiségben jó, minőségben a BMW

A kiskereskedelemben, a májusi aktivitás alapján a Lidl kapta a legnagyobb pontszámot, 65,8-t, megelőzve a Pennyt (60,1) és a Carrefourt (58,7). A Penny annak ellenére teljesített jobban, mint a Carrefour, hogy Facebook-oldalának csak 629 ezer követője van, míg a Carrefour 11 millió követővel rendelkezik. Ezt a számot a román gazdaság egyetlen más képviselője sem közelíti meg. A Kauflandnak 1,7 millió követője van a Facebookon, ám a hatékonyság tekintetében csak az ötödik helyen áll, a 607 ezer követővel rendelkező Mega Image is megelőzi. A Lidlt 2,15 millióan követik.

A gépjárműiparban a BMW kommunikál legjobban a potenciális ügyfeleivel, míg az első számú hazai gyártó, a Dacia csak ötödik, annak ellenére, hogy előbbinek félmilliónál kevesebb, míg utóbbinak 4 millió Facebook-követője van.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A pénzintézetek közül a piacvezető Transilvania Bank a leghatékonyabb a kliensekkel folytatott digitális kommunikációban, megelőzve a BRD-t és a First Bankot. A Digitas tanulmánya rámutat, hogy a cégek digitális marketingjében egyre nagyobb szerep jut az úgynevezett influenszereknek, a közösségi médiában aktív és népszerű véleményvezéreknek, akik hatékonyan képesek befolyásolni a vásárlási szokásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?