Trónfosztás a kiskereskedelemben: már nem a Kaufland az első számú áruházlánc

Az új éllovas a Lidl, amely közel harmadával növelte az eladásait 2020-ban.

Új piacvezetője van a hazai kiskereskedelemnek. 2020-ben a Lidl diszkont áruházlánc érte el a legnagyobb, 12,863 milliárd lejes árbevételt. A német vállalat egészen kiemelkedő, 32 százalékos növekedést produkált, aminek köszönhetően két helyet lépett előre a rangsorban. A közel 300 boltot működtető vállalat 756 millió lej profitot termelt. A Lidl kereken 10 évvel azután vált piacvezetővé, hogy a Plus Discount áruházlánc 107 hazai boltjának felvásárlása által megjelent a piacon.

A Lidl a Kauflandot taszította le a trónról, utóbbi egy évtizeden át volt az első számú kiskereskedelmi vállalat. A 140-nél több hipermarketet működtető német áruházlánc minimális különbséggel szorult a második helyre, 12,836 milliárd lej volt az árbevétele tavaly, a nyeresége pedig 970 millió lej. A profit abszolút értéke alapján a Kaufland a legsikeresebb hazai kiskereskedő. Azt, hogy már nem piacvezető a cég, bizonyára nem élték meg tragédiaként a Kauflandnál, főleg, hogy az elsőség a családban maradt. A Lidl és a Kaufland egyaránt a Schwartz csoport nevű német családi vállalkozáshoz tartozik.

A harmadik legnagyobb kiskereskedő a Carrefour. A hipermarketeket, szupermarketeket és kisboltokat is működtető francia vállalat árbevétele 12,695 milliárd lej volt. A Carrefour, a Kauflandével megegyező mértékű, 8 százalékos növekedést ért el tavaly.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az első tízben kizárólag multinacionális vállalatok vannak még: Profi, Mega Image, Metro Cash&Carry, Auchan, Penny, Selgros Cash&Carry, Cora. A Profi kivételével tavaly valamennyi nyereséges volt. A Lidl mellett a Profi és a Penny bevételei nőttek a legnagyobb arányban, 22, illetve 19 százalékkal. Ez azt mutatja, hogy csökkenőben van a hipermarketek népszerűsége, egyre többen választják a kisebb méretű és alacsony árakkal dolgozó diszkontáruházakat és szupermarketeket.

A Top 10-ben szereplő cégek teljes árbevétele 76,358 milliárd lej volt, 12 százalékkal több, mint 2020-ban. Egyedül a Cora forgalma maradt el az egy évvel korábbitól, 6 százalékkal. Az elkövetkező években valószínűleg lesznek átrendeződések a kiskereskedelmi toplistán. A jelenleg 1 400 boltot működtető Profi bejelentette, hogy néhány éves távlatban a piacvezetői státust célozza meg.

Mióta megjelentek Romániában a nemzetközi áruházláncok, a piacvezető mindig német volt. A kezdeti években a Metrou volt az első számú kiskereskedelmi vállalat.

(Nyitókép: lidl.hu)

Kapcsolódók

Kimaradt?