Betett a járvány a szépségiparnak: zsugorodott a kozmetikumok piaca

13 százalékkal zsugorodott tavaly a kozmetikumok hazai piaca.

3,8 milliárd lej értékben vásároltunk tavaly szépségápolási termékeket. Ez közel 13 százalékkal kisebb annál az összegnél, amit 2019-ben költöttünk kozmetikumokra. Az elmúlt években a kozmetikai termékek piaca dinamikusan nőtt, s az előrejelzések pozitívak voltak 2020-ra is, azonban a járvány közbeszólt.

„A balkáni régióban Romániában és Szerbiában volt a legkisebb mértékű a visszaesés. Horvátország sokkal jobban megszenvedte a járványt” – nyilatkozta Ványa Panajotova, a L’Oreal Románia vezérigazgatója.

A visszaesés a piac valamennyi szegmensét érintette, azonban annak mértéke nagyon változó volt. A legkevésbé a viszonylag olcsó tömegcikkek iránti keresletet vetette vissza a válság, ezek eladásai mindössze 5,8 százalékkal csökkentek, 2,33 milliárdról 2,19 milliárd lejre. A bőrápoló termékek piaca 11,4 százalékkal zsugorodott.

A legnagyobb arányú visszaesés a szépségszalonoknak szánt professzionális termékek és a prémium kategóriás, drága kozmetikumok terén következett be. Az előbbiek iránti kereslet 24,8 százalékkal volt kisebb, mint 2019-ben, utóbbiak piaca 29,9 százalékkal esett vissza.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ezek az egyenetlenségek részben az értékesítési módok közötti eltérésekkel magyarázhatók. A tömegcikkeket forgalmazzák a nagy áruházláncok is, amelyek nyitva tartottak a legszigorúbb járványügyi korlátozások idején is, illetve a webáruházak. A prémium kategóriás termékek jellemzően szaküzletekben kaphatók, amelyek zárva voltak a karantén idején, akárcsak a szépségszalonok, utóbbiak később is megszorításokkal működtek.

„2020 sokkalta nehezebb év volt, mint 2009. Nagyobb kihívást jelentett, egy teljesen új üzleti megközelítésre volt szükségünk” – mondta Andreea Moldovan, az Avon közép-kelet-európai vezérigazgatója.

(Nyitókép: Pexels.com)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?