Már kétfős a milliárd eurós bevételű hazai cégek klubja

Az Altex közel negyedével növelte a forgalmát tavaly, a bevételei meghaladták az 5 milliárd lejt.

Már nem a Dedeman az egyedüli hazai tőkéjű magáncég, amelynek az éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd eurót. Másodikként az Altex Románia kft. lépte át az álomhatárt, amely a nehéz gazdasági helyzet ellenére kiemelkedő eredményt ért el tavaly.

A háztartási gépeket, elektronikai és informatikai termékeket forgalmazó Altex és Media Galaxy áruházláncokat működtető cég árbevétele 24 százalékkal nőtt 2020-ban, 4,077 milliárd lejről 5,061 milliárdra. Az Altex nyeresége 65 százalékkal lett nagyobb tavaly, 123 millió lejre hízott, az alkalmazottak száma pedig 500 fővel gyarapodott, meghaladta a 4 ezret. A vállalatnak áruházainak a száma 125 körül van, a terjeszkedés tavaly sem állt meg.

„A járvány nyertesei közé tartozunk. Az electro-IT piac 12,5 százalékkal nőtt 2020-ban 2019-hez képest, köszönhetően a laptopok, táblagépek és háztartási gépek iránti keresletnek. Mi a piaci átlagnál nagyobb növekedést értünk el, ami főleg az online és az offline közti szimbiózisnak köszönhető” – nyilatkozta Edvin Abdulachim, az Altex kereskedelmi igazgatója. Elmondása szerint úgy tűnik, hogy a tavalyi tendencia idén is folytatódni fog.

A Gfk Pulse piackutató cég adatai szerint a háztartási gépek, elektronikai és informatikai termékek piaca 2020-ban 12,5 százalékkal nőtt, megközelítette a 4 milliárd eurót. A valóság alaposan rácáfolt az üzletemberek pesszimista jóslataira, akik a járvány kitörésekor az eladások 30-50 százalékos csökkenésére számítottak. A fogyasztók teljesen másként viselkedtek, mint ahogy azt a szakemberek előzetesen feltételezték, háztartási gépekre és informatikai cikkekre fordították azt a pénzt, amit normális körülmények között utazásra költöttek, éttermekben, bárokban hagytak volna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az eladások kedvező alakulása már csak azért is nagyon meglepő volt, mert az elektro-IT szakáruházak mintegy két hónapon át zárva tartottak, ám ezt ellensúlyozni tudta az online forgalom robbanásszerű emelkedése.

Az, hogy 30 év kellett elteljen a rendszerváltás óta, míg két hazai kézben levő magáncég árbevétele átlépi az 1 milliárd eurós határt jól mutatja mennyire ki van szolgáltatva a román gazdaság a multiknak. A legnagyobb vállalatok tavalyi rangsorában mindössze 5 hazai tőkéjű magáncég volt, a Dedeman és az Altex mellett a Catena gyógyszertárakat működtető Fildas Trading, a Teszári Zoltán féle RDS&RCS és az Oscar Downstream. Az Altex a 31. helyen állt.

A legnagyobb hazai tőkéjű cég tavaly is a Dedeman volt, 8,2 milliárd lejes árbevétellel.

(Nyitókép: Facebook/Altex)

Kapcsolódók

Kimaradt?