banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Mostantól tilos az egyszer használatos műanyag eszközök forgalmazása az Unióban

Életbe lépett az egyszer használatos műanyag eszközök forgalmazásának korlátozására vonatkozó európai uniós direktíva, amelynek értelmében már nem lehet árusítani például műanyag evőeszközöket, szívószálakat vagy fültisztító pálcikákat.

Romániában jelen pillanatban nincs érvényben semmilyen, a két évvel ezelőtt kiadott uniós direktívát magában foglaló jogszabály. A kormány első lépésben sürgősségi rendeletet készül elfogadni.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy meg kell találniuk a megoldást arra az átmeneti időszakra, amíg ezek a termékek kötelező módon eltűnnek a piacról. Várhatóan erre az időszakra vonatkozóan is jogszabályt fogalmaznak meg, az elképzelések szerint már az idei, nyári fesztiválokon is tiltott lesz a használatuk.

A szaktárcavezető hozzátette, hogy sem az egészségügyi, sem a gazdasági minisztérium nem tudja megállapítani, hogy ezen termékek gyártásának és forgalmazásának leállítása milyen következményekkel jár az ő szakterületükön. Ugyanakkor a környezetvédelmi szaktárcának kötelessége még a nyár folyamán elindítania az átállási folyamatot. Mindez egy sürgősségi kormányrendelet alapján valósulhat meg, ha az érintett szervezetek, termelői érdekképviseletek is beleegyeznek. Tánczos Barna szerint szeptemberben kerülhet a parlament asztalára a jogszabály, hogy végigmenjen a standard törvényhozási folyamaton.

Rámutatott, Románia nem az egyetlen uniós ország, amely nem áll még készen az egyszer használatos termékek kivonására.

Milyen termékekre vonatkozik a tiltás?

Az Európai Bizottság által közzétett adatok szerint az egyszer használatos műanyag eszközök súlyos környezeti károkat okoznak, és az emberek egészségére is veszélyesek. Az európai vizekben és partokon található hulladék hetven százaléka ebbe a kategóriába tartozik.

Ilyen veszélyes hulladékok a fültisztító pálcikák, az egyszer használatos tányérok, evőeszközök, élelmiszercsomagolások, műanyag poharak, más italcsomagolások, cigarettaszűrők, műanyag zacskók, műanyag csomagolások, nedves törlőkendők és más műanyag higiéniai termékek.

Az uniós direktíva ütemtervet is tartalmaz a termékek fokozatos betiltására, amely 2026-ra zárulna le. Ugyanakkor 2025-re a műanyag termékek 77 százalékát, míg 2029-re a 90 százalékát kellene újrahasznosítaniuk az uniós országokban.

(Címlapkép: Pixabay/bluebudgie)

Kapcsolódók

Kimaradt?