Ezért van munkaerőhiány, s lesz a jövőben is

A hazai bérek négyszereséért csábítják Nyugatra a romániai munkavállalókat.

Tagadhatatlan, hogy az elmúlt években rohamosan nőttek idehaza a bérek, olyannyira, hogy bizonyos ágazatok, mint például a textilipar, valamint a készruha- és a cipőgyártás terén Románia már nem is vonzó a külföldi cégek számára. Ezen ágazatok látványos visszafejlődéséhez hozzájárult a súlyos munkaerőhiány is, aminek szintén a bérezés a fő oka, csak épp fordított módon.Még mindig alacsonyak a bérek a hazai iparban | Fotó: Facebook

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adatai szerint jelenleg a textiliparban 2754 lej a nettó átlagbér, a készruhagyártásban dolgozók átlagban 2138, a cipőgyári alkalmazottak pedig 2473 lejt keresnek.

A Jooble állásközvetítő portálon jelenleg az említett három ágazat több cége keres munkatársakat. Egy sepsiszentgyörgyi munkáltató 2800 és 3300 lej közti bért kínál, ami valószínűleg bruttóban értendő, egy brassói gyárban pedig 2800 és 3000 lej között kereshetnek a szakképzetlen munkások. Ez a legjobb esetben is nettó 1815 lejt jelent.

Ugyanazon portálon külföldi cégek is toboroznak munkaerőt. Egy német textilipari cég szakképzetlen munkásokat toboroz Romániában, akiknek nettó 1600 és 1800 euró közti fizetést kínál, a pontos összeg a ledolgozott órák számától függ. Egy olasz készruha gyártó 1500 és 2500 euró közti fizetéssel keres szakképzett munkásokat, a nagyobb összeget azok kereshetik meg, akik hajlandóak szombaton is dolgozni.

Nyugaton a vendégmunkásoknak a szállásért is fizetniük kell, az élet pedig drágább, mint idehaza, azonban ezt bőven kompenzálja az, hogy a négyszeresét is meg tudják keresni annak, amennyit Romániában kapnának ugyanazért a munkáért.

Ezért aztán nem csoda, hogy 2008-ban még 195 ezren dolgoztak a készruha gyártásban az országban, 2021 végén azonban már csak 85 ezren. Hasonlóan alakult a munkavállalói létszám a cipőgyártásban is, 2008-ban 73 ezer volt, a tavalyi év végén pedig 31 ezer.

Hasonló a helyzet más ágazatokban is. Így például az építőipari béreket a kormány 2018-ban adómentessé tette, azonban a dolgozók létszáma az elvártnál sokkal kisebb mértékben emelkedett, az ágazat továbbra is súlyos munkaerőhiánnyal küzd.

Kapcsolódók

Kimaradt?