Sosem látott tömegben érkezhetnek jövőre a vendégmunkások

A kormány arra készül, hogy megduplázza az idei 50 ezres kvótát.

Úgy tűnik, hogy ha lassan is, de végre elérte a kormány ingerküszöbét az, amit az üzletemberek hosszú hónapok óta ismételgetnek: hiába állnak Románia rendelkezésére euró milliárdok a helyreállítási terv keretében infrastrukturális beruházásokra, nem lesz építőipari kapacitás a megvalósításukra. Ennek a fő oka nem logisztikai, az ugyanis csak pénz kérdése, hanem a krónikus munkaerőhiány.

Ennek a mérséklését célozza a kormány határozat tervezete, melynek értelmében jövőre 100 ezer vendégmunkás érkezhetne Románia olyan országokból, melyek nem tagjai az Európai Uniónak. Ez kereken a duplája az idei kvótának.

A lépés indokoltnak tűnik, mivel idén jelentősen megnőtt a betöltetlen állások száma. 2021 első nyolc hónapjában 83 ezer munkahelyre nem akadtak jelentkezők, míg az elmúlt év azonos időszakában mindössze 50 ezer ilyen volt, ami 65 százalékos növekedést jelent.

A munkaerőhiány leginkább az építőipart sújta, a hivatalos statisztikák szerint az ágazatban 24 700 betöltésre váró állás van, amiből közel 2 ezer útépítőknek van fenntartva. A vendéglátóipari munkaerő deficit 5 300 fő, a szállodaiparban pedig 1 770 fő. A fuvarozó cégeknek 2 400 gépjárművezetőre lenne szükségük, de autószerelőkből, pékekből és cukrászokból sincs elég.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt az EU-n kívülről fogadható vendégmunkás kvóta. 2014 és 2016 között a romániai cégek maximum 5 500 vendégmunkást alkalmazhattak. 2017-ben 8 500-ra emelték az ezen kategória számára kibocsátható munkavállalási engedélyek számát. 2018-ban már 15 ezer volt a kvóta, 2019-ben pedig 30 ezerre nőtt, s annyi volt a járvány első évében is.

Az idei évre 25 ezres kvótát állapított meg a kormány, augusztusban azonban a duplájára emelte. Korábban a munkáltatók nem csak a munkavállalási engedélyek elégtelen számát kifogásolták, hanem a túlzott bürokráciát is, az  engedély megszerzése ugyanis átlagosan fél évbe telik.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?