Jöhetnek a vendégmunkások: megduplázza a kormány a kiadható engedélyek számát

Az eredeti létszám 25 ezer volt, ezt szándékoznak 50 ezerre emelni.

Megduplázza a kormány az Európai Unión kívüli országokból érkező személyek részére kibocsátható munkavállalási engedélyek számát. Az erre vonatkozó kormányrendelet tervezetet a Munkaügyi és Társadalomvédelmi Minisztérium készítette el. A 2021-es vendégmunkás kontingens eredeti létszáma 25 ezer volt, ami így 50 ezerre nő majd.

Az első félévi adatok tükrében az 50 ezres létszám erősen eltúlzottnak tűnik. Június 30-ig bevándorlási felügyelőség 14 066 engedélyt bocsátott ki, további 2 122 kérelem elbírálása pedig folyamatban volt.

Az elmúlt évtizedben körülbelül 100 ezer vendégmunkás érkezett az országba, javarészt Ázsiából. Az évtized elején a törökök, majd pedig a kínaiak voltak a legtöbben. A 2017és 2019 közti időszakban Vietnámból érkeztek a legtöbben, 2020-ban és idén pedig ismét a törökök alkotják a legnépesebb csoportot.

A csúcsot 2019 jelentette, amikor 33 631 munkavállalási engedélyt bocsátottak ki. Tavaly 4 078 vendégmunkás érkezett Törökországból, 2 549 Nepálból, 1 851 pedig Sri Lankáról. A törökök számának az emelkedését munkaerőpiaci szakemberek annak a számlájára írják, hogy Törökországban romlik a gazdasági helyzet, sokan pedig az Erdogan-rezsim szabadságjogokat korlátozó intézkedései miatt távoznak külföldre.

„Egy informális megbeszélés során a hatóságok képviselői 300-400 ezerre becsülték a hazai piacról hiányzó munkavállalók számát. A legnagyobb nyomás jelenleg a vendéglátóiparon van, de mindenhol szükség van munkaerőre, a farmoktól kezdve, egészen a gyárakig” – nyilatkozta Romulus Badea, a munkaerő importőrök szakmai szövetségének az alelnöke.

A hazai gazdaság évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küzd, aminek a fő oka, hogy román állapolgárok százezrei Nyugat-Európában dolgoznak, idénymunkásként, vagy állandó jelleggel.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?