A kormány szerint 1 millió vendégmunkás tért haza tavaly, az illetékes hivatal 1 900-ról tud

A hivatalos statisztikákban maroknyi olyan korábbi vendégmunkás szerepel, akik idehaza vállaltak munkát tavaly.

1,3 millió romániai vendégmunkás tért haza tavaly, s többségük el is helyezkedett, jelentette be márciusban Florin Cîțu. „Világos, hogy akik hazajöttek, lehetőségekre leltek Romániában, elsősorban az informatikai ágazatban” – mondta a kormányfő egy, a Financial Times gazdasági-pénzügyi napilapban megjelent cikkre hivatkozva.

Április vége felé már csak 1 millió olyan vendégmunkás szerepelt a kormányzati kommunikációban, akik letettek arról, hogy külföldön keressék a boldogulást. „Van egy számunk, azonban ingadozik, mivel kezdődnek a szezonális tevékenységek. Körülbelül 1 millió románról van szó” – nyilatkozta Raluca Turcan munkaügyi miniszter.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap megkeresésére a munkaügyi minisztérium a jereváni rádióhoz méltó választ adott arra a kérdésre, hány vendégmunkás repatriált tavaly: „Mivel a román állampolgárok szabadon utazhatnak, a hatóságoknak nem áll módjukban monitorozni azok számát, akik hazaköltöznek, illetve úgy döntenek, hogy elhagyják az országot. Egy, a nemzetközi sajtóban közölt tanulmány szerint körülbelül 1,3 millió román költözött haza tavaly”.

Van némi pikantériája annak, amikor a miniszterelnök és a szakminisztérium egy külföldön megjelent újságcikkre hivatkozik a romániai munkaerőpiacra vonatkozó információk kapcsán, ráadásul a szóban forgó cikk nem is létezik. A Financial Times nem közölt írást a román vendégmunkások járvány okozta mozgásáról, megtette ellenben a The Economist.

Ebben valóban szerepel az 1,3 milliós létszám, anélkül, hogy a szerző megnevezné az adat forrását. Ugyanazon cikkben szó esik 500 ezer hazatelepült bulgár vendégmunkásról is, ami egy teljesen valószínűtlen szám, lévén szó egy 7 milliós országról. A Financial Times a Nagy-Britanniából 2020-ban a pandémia következtében távozó vendégmunkásokról írt, 1,3 millióra becsülve a létszámukat, de nem közölt adatokat ezen tömeg nemzetiségi összetételéről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az Országos Munkaerő Ügynökségnél (ANOFM) 1 889, külföldről hazaköltözött személyt vettek nyilvántartásba 2020 folyamán. Közülük 95-en idehaza helyezkedtek el, 207 fő ismét elhagyta az országot, mivel külföldön talált munkát. 2021 első három hónapjában további 1 387 vendégmunkás tért haza, közülük 47 azóta már itthon dolgozik. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a valóságban ennél több, korábbi vendégmunkás helyezkedett el Romániában, egy részük anélkül is találhatott munkát, hogy igénybe vette volna az illetékes hivatal szolgálatait.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?