Papíron évente pár tucat építőipari munkás távozik Nyugatra, a valóságban ezrek

A Munakügyi Felügyelőség szerint 2019-ben 40 építőipari munkás vállat munkát Németországban, 2018-ban pedig 4 szaki ment ki Nagy-Britanniába.

Krónikus munkaerőhiányra panaszkodnak az építőipari szakemberek, de a Munkaügyi Felügyelőség adatai szerint az elmúlt években minimális számú szakmunkás távozott az országból. Az intézmény 59 szakemberről tud, aki tavaly Németországban vállalt munkát, míg Franciaországba 16-an, Belgiumba 13-an távoztak, a többi nyugat-európai országba pedig még kevesebben.

Ez még hihető volna, mivel a koronavírus-járvány miatt rengeteg építkezés leállt szerte a kontinensen, azonban a korábbi évek adatai már teljesen légből kapottnak tűnnek. A Munkaügyi Felügyelőség nyilvántartásaiban 40 építőipari dolgozó szerepel, akik 2019-ben Németországban helyezkedtek el, Belgiumban 27, Franciaországban 23, Hollandiában pedig 10 fő próbált szerencsét.

A 2018-as statisztikák Franciaországban 105, Németországban 74, Angliában 4, Ausztriában pedig 2, ott munkát vállaló építőipari szakemberről tudnak. Ezek olyan számok, amiket még a statisztikák készítői sem vehetnek komolyan.

A jelenség magyarázata az, hogy a hivatalos kimutatásokban csak a munkaközvetítő cégeken keresztül elhelyezkedő személyek szerepelnek, ezek pedig egy elhanyagolható kisebbséget alkotnak. „Az emberek hazajönnek szabadságra, az ünnepekre, s amikor visszautaznak oda, ahol dolgoznak, visznek magukkal egy rokont, egy szomszédot, egy barátot. A külföldön építkezésen dolgozók zöme nem ügynökségen keresztül helyezkedik el. Az ottani szakszervezetek nem szeretik a románokat, mert konkurenciát jelentenek a helyiek számára. A románokat rosszabbul fizetik, elfogadnak olyan feltételeket, amelyekbe egy német, vagy egy olasz nem menne bele” – nyilatkozta Adriana Iftime, az Építőipari Cégek Munkáltatói Szövetségének (FPSC) az elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az ágazati érdekvédelmi szervezet szerint körülbelül 700 ezer állampolgár dolgozik nyugat-európai építőtelepeken.

Ha a hivatalos adatoknak hinni lehetne, akkor nagyságrendekkel több építőipari vendégmunkás érkezik az országban, mint ahány hazai távozik külföldre. A Központi Bevándorlási Felügyelőség adatai szerint 2020-ban 7 308 munkavállalási engedélyt adtak ki az építőiparra, EU-n kívüli országok állampolgárai számára. Ezeknek körülbelül a fele segédmunkások számára lett kibocsátva. A legtöbb építőipari vendégmunkás Indiából, a Moldvai Köztársaságból, Vietnámból és Törökországból érkezett.

Kapcsolódók

Kimaradt?